Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Η ΕΡΤ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η εντολή της Κυβέρνησης στον Μάναλη: «Κλείσε την ΕΡΤ»!


Αναδημοσίευση από: http://www.newsit.gr
Σε μία -και για την τηλεόραση- ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο η ΕΡΤ θα μπορούσε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος τόσων χρόνων, να κερδίσει την αξιοπιστία των τηλεθεατών και να βάλει τα κρατικά κανάλια στο τηλεκοντρόλ των τηλεθεατών. Αλλά ο σκοπός -όχι άγνωστο «γιατί»!- είναι άλλος και η εντολή σαφής: «κλείστε την ΕΡΤ». Το έργο αυτό δεν ανέλαβε κάποιος γνώστης του τηλεοπτικού τοπίου, αλλά ένας… από μηχανής τεχνοκράτης, ο Γκίκας Μάναλης.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, άγνωστος στην τηλεοπτική πιάτσα, χωρίς γνωριμίες και προσωπικές επαφές με τους ανθρώπους της τηλεόρασης, ανάλαβε το… ξεκαθάρισμα. Μπορεί πριν από λίγες μέρες, στη συνάντηση γνωριμίας που έκανε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το τηλεοπτικό ρεπορτάζ να δήλωσε πώς «δεν ήρθα για να συρρικνώσω, ούτε για να κλείσω την ΕΡΤ», αλλά η αλήθεια είναι πως το «νοικοκύρεμα» που υποσχέθηκε έχει αυτό και μόνο το σκοπό: της συρρίκνωσης, του κλεισίματος μεγάλου μέρους της ΕΡΤ. Ποιο είναι αυτό;
Σύμφωνα λοιπόν με όσα μαθαίνω μιλώντας με καλά πληροφορημένες πηγές, σκοπός της κυβέρνησης είναι να κλείσει οριστικά η ΕΤ1, ενώ από το «νοικοκύρεμα» κινδυνεύει και η ΕΤ3, αλλά και το κανάλι της Βουλής που για κάποιους μάλιστα κυβερνώντες είναι… βραχνάς το να παρακολουθούνται συνεχώς οι συνεδριάσεις και τα όσα συμβαίνουν στο Κοινοβούλιο! Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου νοικοκυρέματος που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Γκίκας Μάναλης είναι και το κλείσιμο πολλών περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ, ενώ οι συχνότητες των κρατικών ραδιοφώνων πρόκειται να… συρρικνωθούν σε 4 το πολύ. Το πρόγραμμα αυτό μάλιστα προχωρά με ταχείς ρυθμούς, πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου σε συσκέψεις που πραγματοποιεί μόνο με τους δύο στενούς συνεργάτες του, δύο πρόσωπα που ο ίδιος έχει πάει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα εκτελεί χρέη οικονομικού συμβούλου! Το γραφείο του τις ώρες αυτές είναι… ερμητικά κλειστό ακόμα και για άλλα ανώτατα στελέχη της ΕΡΤ, ενώ υπάρχει ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή με κυβερνητικό στέλεχος το οποίο… συνδράμει (για να μην πω «κατευθύνει») αυτό το σχέδιο του «νοικοκυρέματος».
Στο σημείο δε αυτό, αξίζει να επισημάνω το εξής: όπως είχα αναφέρει πριν από μήνες, σε προηγούμενα κείμενα του Newsit, σκοπός των κυβερνώντων είναι η ΕΡΤ να απαξιωθεί και για το λόγο αυτό ανάγκαζαν με τον τρόπο τους και τη στάση τους τους εργαζόμενους να κάνουν συνεχώς απεργίες. Το επόμενο στάδιο αυτού του σχεδίου λοιπόν είναι η συρρίκνωση κι όχι το κλείσιμο, με αποτέλεσμα, παρά τις απολύσεις που θα γίνουν, τελικά να υπάρξει η… αίσθηση ότι «πάλι καλά, έμειναν κάποιοι εντός…»!
Το σχέδιο αυτό το έχουμε δει πολλές φορές και σε άλλα ΜΜΕ, αλλά και γενικότερα…! Επίσης, αξίζει να αναφέρω ξανά ό,τι έγραψα πριν από μήνες στο Newsit, για τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στην ΕΡΤ, ότι δηλαδή… ξεχάστε τες! Σύμφωνα με τις ίδιες, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές δεν πρόκειται να γίνουν άλλες ΣΟΧ, αλλά ίσως μετά το καλοκαίρι γίνει κάποιος διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για τεχνικές κυρίως θέσεις στην ΕΡΤ. Βέβαια, στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω και όσα συνέβησαν πριν από μερικές μόνο ημέρες στο ραδιομέγαρο, καθώς για μία και μόνο εκπομπή ήταν να γίνουν προσλήψεις 24 ατόμων με διόλου ευκαταφρόνητους μισθούς μέσα από εταιρεία παραγωγής που θα έπαιρνε βεβαίως πολύ περισσότερα για να σιωπήσει, αφού οι περισσότεροι από τους προσληφθέντες θα προέρχονταν από… Μαξίμου μεριά! Τελικά όμως, η απόφαση αυτή… πάγωσε, χωρίς να έχει διευκρινιστεί στους «επιλεγμένους» αν θα γίνει η πρόσληψή τους ή όχι, αφού υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στο παρασκήνιο πως κάποιοι… τρώνε πολύ, ενώ… πρέπει να πάρουν κι άλλοι! Αλλά για αυτό το… φαγοπότι θα αναφερθώ εν καιρώ…! Σχετικά με το «νοικοκύρεμα» πάντως, που σκοπεύει να κάνει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, υπάρχουν αντιδράσεις και από την ΠΟΣΠΕΡΤ που με ανακοίνωσή της, τονίζει πως
«Το έργο το έχουμε ξαναδεί !!!
Εδώ και τέσσερα χρόνια με χαλκευμένα στοιχεία και ψεύδη, θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες που προσπαθούν αγωνιωδώς να κλείσουν την ΕΡΤ, επανήλθαν στο προσκήνιο, για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα και συμφέροντα «ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΩΝ», ξεχνώντας ότι η ΕΡΤ εκτός από την προσφορά της, τη αναγκαιότητα της και τον ιδιαίτερο ρόλο της, συνεισφέρει 150 εκατομμύρια € ετησίως στον κρατικό κορβανά.
Οι 2700 εργαζόμενοι σ’ όλη την Ελλάδα μαζί με τους ανταποκριτές που βρίσκονται στο εξωτερικό, που πολλές φορές χρηματοδοτούμε το έργο της ΕΡΤ, με τον επαγγελματισμό την αξιοσύνη μας και την θέληση μας θα την κρατήσουμε Ανοικτή και Ελεύθερη.
Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ξέρουμε από αγώνες. ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ να τη θίξουν, θα την υπερασπιστούμε, με αγώνα μακρύ και δύσκολο, αλλά στο τέλος εμείς θα είμαστε οι Νικητές!
Οι κυβερνήσεις πέφτουν και οι διοικήσεις αλλάζουν.
Η δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα υπάρχει γιατί ο ρόλος της είναι αναντικατάστατος και τόσο σημαντικός σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.
Είναι συνταγματικό χρέος της Πολιτείας και δικαίωμα του Έλληνα πολίτη η ύπαρξη της ελεύθερης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, πολιτισμό και ψυχαγωγία.
Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλουν άμεσα να λύσουν τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΡΤ και τη λειτουργία της, όπως έχουν δεσμευτεί ( ΣΣΕ- εξαιρέσιμα - Εκτός Έδρας - Συμβασιούχοι - Επενδύσεις) και να επαναβεβαιώσουν τη διατυπωμένη θέση τους για τη μη συρρίκνωση της ΕΡΤ και για την ενδυνάμωση της ώστε η ΕΡΤ να γίνει μοχλός ανάπτυξης.
Καλά θα κάνουν κάθε λογής παπαγαλάκια, από όπου και αν προέρχονται, να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να μην προσπαθήσουν να ποδηγετήσουν τη κοινή γνώμη κατά την προσφιλή τους συνήθεια, με στόχο τη συρρίκνωση ή ακόμα και το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Οι εργαζόμενοι ξέρουν και μπορούν να υπερασπιστούν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το μέλλον τους και δεν τα διαπραγματεύονται και τα δεν τα παραχωρούν σε κανένα.
Τους προειδοποιούμε, ότι έχουμε και μνήμη και γνώση και θέληση».
Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τι αντιδράσεις θα υπάρξουν όταν η κυβέρνηση δια μέσου του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ προχωρήσει στο «νοικοκύρεμα». Γιατί οι καλά πληροφορημένες πηγές μου, με διαβεβαιώνουν ότι το… μπραφ θα γίνει μέσα στους επόμενους θερινούς μήνες. Η κυβέρνηση δεν θέλει την ΕΡΤ και μάλιστα σε συσκέψεις κορυφαίων στελεχών (το «κορυφαίων» δεν είναι υπερβολή!) λέγεται χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να τελειώνουμε με το βραχνά της ΕΡΤ»! Το «νοικοκύρεμα» λοιπόν κατά 50% που πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα από τον Γκίκα Μάναλη είναι προσχεδιασμένο και αποφασισμένο, με σκοπό αυτό που έχω αναφέρει εδώ και μήνες: να αφήσει κενό χώρο στο τηλεοπτικό τοπίο. Η ΕΡΤ είναι… κακός μπελάς για πολλούς και αφού δεν μπορεί να κλείσει οριστικά, λόγω και των διεθνών υποχρεώσεών της, τότε μπορεί να συρρικνωθεί, ή, όπως λέγεται στις… τεχνοκρατικές συσκέψεις να «νοικοκυρευτεί». Μόνο που αν ήθελαν πραγματικό «νοικοκύρεμα» και δεν εξακολουθούσαν τα πολιτικά παρασκηνιακά παιχνίδια, τότε θα έδιναν στην δημόσια τηλεόραση το ρόλο που θα μπορούσε να είχε. Αλλά, είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα…!
Γρηγόρης Μελάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου