Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Aπάντηση των παρουσιαστών της Πρωινής Ενημέρωσης Μαριλένας Κατσίμη και Κώστα Αρβανίτη στον συνάδελφο Νίκο Σίμο


Στην ανακοίνωσή του, ο  Νίκος Σίμος«υπό την ιδιότητά του, του δημοσιογράφου, και όχι από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ» όπως αναφέρει, γράφει, ανάμεσα σε άλλα, πως:
«Η μονομερής αναπαραγωγή του σχετικού δημοσιεύματος, χωρίς την απαραίτητη δημοσιογραφική έρευνα και η εξαγωγή συμπερασμάτων που δε βασίζονταν σε καμία περίπτωση σε τεκμηριωμένο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, εξέθεσαν τη Δημόσια Τηλεόραση».
Θέλουμε επʼαυτού να πούμε πως η συναδελφική κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, έστω και κακόπιστη. Εδώ όμως, κάπως άστοχα, ας μας επιτρέψει, ο κ. Σίμος επικαλείται την δημοσιογραφική ιδιότητα και όχι αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.
Η εκπομπή μας δεν σταμάτησε επειδή ο δημοσιογράφος κ. Σίμος θεωρεί πως δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας, αλλά επειδή ο διευθύνων σύμβουλος - που είναι δημοσιογράφος - έκανε αυτήν την αξιολόγηση.
Αλλιώς, αδύνατον να τεκμηριωθεί η ακόλουθη πρόταση:
«Η πλημμελής άσκηση της δημοσιογραφικής εργασίας είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο ελήφθη η απόφαση της απομάκρυνσης των δύο παρουσιαστών της εκπομπής».
Ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που ο - κατά τα λοιπά - συνάδελφος δημοσιογράφος, μας έδωσε για αυτήν την απαραίτητη διευκρίνιση. Όλα τα υπόλοιπα, περί δεοντολογίας και κανόνων έρευνας είναι φυσικά υπό διαρκή συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων και υπό διαρκή διαπραγμάτευση μεταξύ δημοσιογράφων και διοικήσεων. 
 
Μας  καλύπτει πλήρως η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που μεταξύ άλλων αναφέρει : 
"Η ελεύθερη έκφραση γνώμης αποτελεί προϋπόθεση της άσκησης της δημοσιογραφίας και θεμέλιο της Δημοκρατίας. Ο δημοσιογράφος όχι μόνο δικαιούται αλλά και οφείλει να καταγγέλλει κάθε προσπάθεια χειραγώγησης του φρονήματος των πολιτών και της ακραίας συμπεριφοράς της Πολιτείας και των οργάνων της. Το αναφαίρετο, όμως, αυτό δικαίωμα και υποχρέωση του συντάκτη δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα από τη διοίκηση της ΕΡΤ."
 Σε ότι οφορά στα περί στρατευμένης  δημοσιογραφίας απάντηση δίνει η πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια στο Τύπο. 
  
Πάντως κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε   η στρατευμένη δημοσιογραφίαγια την Δημοκρατία και την ελευθεροτυπία είναι και θα είναι απέναντι από την διατεταγμένη υπηρεσία ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου