Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Και μετά το Ραδιομέγαρο…



Μετά την απόφαση για απόδοση του 25% των εσόδων της ΕΡΤ στη χρεοκοπημένη ΛΑΓΗΕ, η κυβέρνηση προωθεί και νέα παρέμβαση στα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της δημόσιας τηλεόρασης για να στεγαστούν οι… επιτροπές παροχής ασύλου (sic)
Το ΔΣ της ΕΡΤ συνεδριάζει αύριο Παρασκευή, για να δώσει την έγκριση του στην παράδοση των κτηρίων της Κατεχάκη στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη. Κατά πληροφορίες μας ο Ν.Δένδιας συνοδευόμενος από τον αρμόδιο των ΜΜΕ και κάποτε αντιδρώντα, Σ. Κεδίκογλου επιθεώρησαν ήδη τους χώρους της Κατεχάκη.
Κατά κάποιες άλλες πληροφορίες η απόφαση αυτή οφείλεται στην πίεση που ασκήθηκε από κλιμάκια της τρόικας και της Ε.Ε να εμφανίσει η ελληνική κυβέρνηση χώρους για τη λειτουργία συγκέντρωσης μεταναστών. Και μιας άλλα φιλέτα του δημόσιου τομέα οδεύουν προς πώληση, βρέθηκε πρόχειρη η Κατεχάκη, που ανήκει στην ΕΡΤ με ένα ιδιότυπο καθεστώς ιδιοκτησίας που  δεν επιτρέπει να πουληθεί σε ιδιώτες.
Η  διοίκηση της ΕΡΤ καλείται να δώσει την έγκριση της υπακούοντας στις άνωθεν εντολές και απεμπολώντας  την περιουσία της  δημόσιας τηλεόρασης.
Η πίεση φαίνεται να είναι μεγάλη, γιατί η όλη υπόθεση εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα.
Οι αποφάσεις που παίρνονται κάτω από πίεση βεβιασμένα και αυταρχικά, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση για εξεύρεση, έστω εναλλακτικής λύσης, ενίοτε κοστίζουν σε όλους, πολύ ακριβότερα από όσο υπολογίζουν οι αποφασίζοντες.
Επίσης φαίνεται ξεκάθαρα και απ αυτήν την αψυχολόγητη, βεβιασμένη απόφαση, το πλάνο της συγκυβέρνησης που με τις επιλογές της απαξιώνει την ΕΡΤ, μετατρέποντας την, από βαριά βιομηχανία παραγωγής πολιτισμού και αντικειμενικής ενημέρωσης, σε θνησιγενές κομματικό παραμάγαζο.
 Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ καλούνται από τις  περιστάσεις να πάρουν θέση και να διαφυλάξουν τις Θερμοπύλες. Αυτή η τιμή μας πρέπει.  
Γιώργος Παπαζαχαρίου

Αντιπαράθεση Σ. Κεδίκογλου-ΣΥΡΙΖΑ για τα κτήρια της ΕΡΤ στην Κατεχάκη

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού εκπροσώπου, προκαλεί η παραχώρηση κτηρίων της ΕΡΤ στην οδό Κατεχάκη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη στέγαση υπηρεσιών του.
Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τόσο την διοίκηση της ΕΡΤ, όσο και τον αρμόδιο υπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, ότι παραχωρούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις και ειδικά τα υπερσύγχρονα στούντιο για να μετατραπούν σε Κέντρο Υποδοχής Αλλοδαπών, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε κτήρια που αποτελούν περιουσία της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Απαντώντας ο κ. Κεδίκογλου, αφού τονίζει ότι τα κτήρια θα στεγαστούν οι επιτροπές παροχής ασύλου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, τονίζει ότι εάν η ΕΡΤ δεν διευκόλυνε το ελληνικό Δημόσιο, τότε αυτό θα επιβαρυνόταν με εκατομμύρια επιπλέον δαπάνες για να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει τέλος ότι το υπερσύγχρονο στούντιο της ΕΡΤ στην οδό Κατεχάκη θα συνεχίσει να μεταδίδει και μάλιστα εμπλουτισμένο - το πρόγραμμα της ΕΤ1 και τα κτήρια που θα παραχωρηθούν περιέχουν εγκαταστάσεις που ελάχιστα έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.


Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Το σχέδιο για την απαξίωση της Δημόσιας Τηλεόρασης, συνεχίζεται. Η τρικομματική διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία επιμένει να συμπεριλαμβάνει στην ατζέντα των συνεδριάσεών της την «παραχώρηση» κτιριακών εγκαταστάσεων της Κατεχάκη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ήδη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υπουργό Τύπου, πραγματοποίησαν επίσκεψη –αυτοψία στα στούντιο της ΕΤ1, προκειμένου να δουν ποιες είναι οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για να μετατραπούν σε Κέντρο Υποδοχής Αλλοδαπών (σ.σ.στρατόπεδο συγκέντρωσης).
Υπενθυμίζουμε στην Διοίκηση της ΕΡΤ ότι:
-διορίστηκε για να διεκπεραιώνει ζητήματα που αφορούν στη Δημόσια Τηλεόραση και όχι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
-διορίστηκε για να ασχοληθεί με την ενημέρωση και την παραγωγή πολιτιστικού και εκπαιδευτικού έργου, όχι για να «χτίζει» στρατόπεδα για μετανάστες.
-διορίστηκε για να «ξαναζωντανέψει» την ΕΤ1 την οποία «απονέκρωσε» ο προηγούμενος Υπουργός Τύπου, κ. Μόσιαλος.
-διορίστηκε για να στηρίξει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και όχι να την τεμαχίζει και να την ξεπουλά κομμάτι-κομμάτι.
-διορίστηκε για να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και όχι να την παραχωρεί για αλλότρια συμφέροντα.
Όσο για τον νυν Υπουργό Τύπου κ. Σίμο Κεδίκογλου, να επισημάνουμε την ανακολουθία των λόγων και των έργων του. Όταν από την προηγούμενη Διοίκηση της ΕΡΤ ετέθη για πρώτη φορά το θέμα της παραχώρησης των studio για αλλότριες δράσεις, τότε το είχε καταδικάσει και είχε διαμαρτυρηθεί. Σήμερα πρωτοστατεί. Του υπενθυμίζουμε ότι η ΕΤ1 ανήκει στην ΕΡΤ και όχι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου
«Απαντώντας στις ανερμάτιστες αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ περί της παραχώρησης κτηρίων της ΕΡΤ ΑΕ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε τα εξής:
2. Στα κτήρια που θα παραχωρηθούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα δημιουργηθούν «στρατόπεδα συγκέντρωσης», όπως αναφέρει ηθελημένα παραποιώντας την πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα στεγαστούν οι επιτροπές παροχής ασύλου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Πιστεύαμε ότι ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε αντίρρηση σε μια τέτοια αντιμετώπιση, αλλά φαίνεται ότι προτιμά την παράταση της σημερινής εκρηκτικά αδιέξοδης κατάστασης από την οποία προφανώς προσδοκά κομματικά οφέλη.
3. Εάν η ΕΡΤ ΑΕ δεν διευκόλυνε το ελληνικό Δημόσιο, τότε αυτό θα επιβαρυνόταν με εκατομμύρια επιπλέον δαπάνες για να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί - και πάλι- τα επιπλέον βάρη να τα φορτωθούν οι Έλληνες πολίτες.
4. Ως τομεάρχης ΜΜΕ στην αντιπολίτευση, είχα επιμείνει στην ανάγκη να διατηρηθεί σε λειτουργία το υπερσύγχρονο στούντιο της ΕΡΤ στην οδό Κατεχάκη καθώς επίσης να συνεχίσει να μεταδίδεται- και μάλιστα εμπλουτισμένο - το πρόγραμμα της ΕΤ1. Και τα δύο υλοποιούνται. Τα κτήρια που θα παραχωρηθούν περιέχουν εγκαταστάσεις που ελάχιστα έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Η δε επικείμενη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα τα καταστήσει ουσιαστικά ανενεργά.
Κατόπιν αυτών, παραδίδουμε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση των Ελλήνων πολιτών».

Δριμεία επίθεση εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου κ Σ. Κεδίκογλου εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουίκ σε ανακοίνωσή του αποκαλεί τον κ. Κεδίκογλου «εξολοθρευτή της ΕΡΤ» και καταγγέλλει ότι έχει αποφασιστεί να εκχωρηθούν κτίρια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Κατεχάκη προκειμένου να μετατραπούν σε διοικητικά κέντρα υποδοχής των λαθρομεταναστών.

Η ανακοίνωση του κ. Κουίκ έχει ως εξής:

«Με έκπληξη πληροφορούμαι ότι το πλιάτσικο της ΕΡΤ συνεχίζεται αμείωτα με τις υπογραφές του πολιτικού της προϊσταμένου Σίμου Κεδίκογλου. Ο ίδιος έλεγε μέχρι πέρυσι ότι είναι το παιδί της ΕΡΤ. Τώρα έχει εξελιχθεί στον εξολοθρευτή της.

Πριν λίγες εβδομάδες έβαλε την υπογραφή του για την αρπαγή 75.000.000 ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, ακόμα και εκείνοι που έχουν…πεθάνει και έχουν στον τάφο τους ηλεκτρικό καντηλάκι, προκειμένου η συγκυβέρνηση Σαμαρά να καλύψει τις τεράστιες μαύρες τρύπες σε μία άσχετη εταιρεία του Δημοσίου, τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε., που ασχολείται με τη διαχείριση της Ενέργειας και κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών της. Ένα σκάνδαλο για το οποίο θα βρεθούν εκτεθειμένοι έναντι του νόμου, σε βαθμό κακουργήματος, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε., όπως και η Διοίκησή της, αφού δεν υπερασπίζονται τα περιουσιακά δικαιώματα της εταιρείας που έχουν αναλάβει.

Τώρα ο εξαφανισμένος από τη Βουλή Υφυπουργός, (όταν δεν τον βολεύει να αντιμετωπίσει Επίκαιρες Ερωτήσεις Βουλευτών της αντιπολίτευσης, όπως πολύ πρόσφατα μία δική μου), έχει αποφασίσει να εκχωρήσει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κτίρια ιδιοκτησίας της ΕΡΤ Α.Ε. στις εγκαταστάσεις της ΕΤ1 στην οδό Κατεχάκη, προκειμένου να μετατραπούν σε διοικητικά κέντρα υποδοχής των λαθρομεταναστών.

Δηλαδή στη μία πλευρά θα είναι το στούντιο από όπου θα βγαίνει η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» και από την άλλη θα είναι το Διοικητήριο Δένδια, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα λέει στους λαθρομετανάστες «Μείνετε στην Ελλάδα». (Εξ’ ου και τους κάνει σε όλη την Ελλάδα τα κέντρα «φιλοξενίας»).

Σημειώνω ότι η ΕΡΤ Α.Ε. έχει και νοικιασμένα κτίρια στην περιοχή του Γέρακα, με τους εργαζόμενους να επιμένουν μήνες τώρα να ξενοικιαστούν και όλες οι λειτουργίες τους να μεταφερθούν στην Κατεχάκη. Και όλα αυτά την ώρα που τη φετινή τηλεοπτική περίοδο οι εγκαταστάσεις της Κατεχάκη έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσουν την παραγωγή και μετάδοση άλλων πέντε εκπομπών.

Επισημαίνω στο Σίμο Κεδίκογλου ότι αν εκείνος είναι παιδί της ΕΡΤ, εγώ είμαι δημιούργημά της, αλλά στη συνέχεια ένας από τους πατέρες της τηλεόρασής της, με μία διαδρομή την οποία θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αμφισβητήσει. Του συνιστώ να αλλάξει την τακτική του, αν την πονάει έστω και στο ελάχιστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου