Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Μια Απάντηση Οφειλόμενη


Μια Απάντηση. Οφειλόμενη.



Κύριε Χρήστο Λούλη,
Πολύ θα ήθελα να μπορώ να σε αποκαλώ "αγαπητέ", αλλά ...δεν!
Διάβασα με πολλή προσοχή τη συνέντευξή σου στο σημερινό ΒΗΜΑ και λυπήθηκα που ένας νέος ταλαντούχος ηθοποιός όπως εσύ Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να πάει στο Εξωτερικό για να βρει σταθερή και καλοπληρωμένη δουλειά. Βέβαια, θεωρώ οτι είσαι από τους τυχερούς, γιατί τουλάχιστον εσύ δεν σπούδασες μαθηματικός για να ξενιτευτείς και να σερβίρεις μπύρες, όπως πολλοί νέοι της γενιάς μας, αλλά και των επόμενων που θα ακολουθήσουν.
Εξίσου όμως εξοργίστηκα με αυτά που είπες. Τόσο που αν ήμουνα ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ θα σου έλεγα κάτι για την μανούλα σου που θα σε στενοχωρούσε πολύ. Δεν είμαι ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ όμως, και δεν μπορώ να σου κάτι για τη μανούλα σου για δύο επιπλέον λόγους: Ο ένας είναι η Αγωγή που έχω και δεν μου επιτρέπει κάτι τέτοιο, και ο δεύτερος η οικειότητα που ΔΕΝ έχουμε και που επίσης μου απαγορεύει να εκφραστώ αγοραία.
Η δική σου αγωγή όμως, φαίνεται δεν σου απαγορεύει να εκφράζεσαι αγοραία και με επιχειρήματα καφενείου που στηρίζονται σε χυδαία ψέματα. Κρίμα.
Στο προκείμενο: Αναπαράγεις την γνωστή παπάρα περί "υπεράριθμων" στην ΕΡΤ σε αντίθεση με το θαυματουργό BBC που μόνο με 800 εργαζόμενους παράγει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόγραμμα το χρόνο. Το γεγονός οτι τη γνωστή χυδαιότητα-αστικό μύθο, από τους πιο βρώμικους, ξεστόμισε μέχρι και βουλευτής (κάποτε της Αριστεράς...) δεν της δίνει κανένα κύρος. Επειδή στη χώρα που τόσο ζηλεύεις κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με το πόσοι δουλεύουν στο BBC αλλά ΟΛΟΙ ασχολούνται με το τί κάνει, ουδείς γνωρίζει με απόλυτη σαφήνεια πόσοι δουλεύουν εκεί. Υπολογίζονται
πάντως μεταξύ 20000-30000 ανθρώπων, κάτι παραπάνω από το φτωχικό 800 που εσύ λες. Και αυτό την ίδια στιγμή που όπως περίπου σωστά αναφέρεις, το πρόγραμμα του στηρίζεται , ακόμη και στο ραδιόφωνο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην Εξωτερική παραγωγή, ενώ η ΕΡΤ εκπέμπει σε συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό πρόγραμμα που παράγει με δικά της μέσα. Σου παραθέτω λοιπόν μερικές πηγές, άλλες πλήρως και άλλες λιγότερο τεκμηριωμένες, για να φωτιστείς και να καταλάβεις οτι με πορδές αυγά δεν βάφονται. Αν και εσύ ως άνθρωπος του θεάτρου, θα έπρεπε ήδη να το ξέρεις...

http://www.kgbanswers.co.uk/how-many-people-work-for-the-bbc/3242036
http://www.dsbennett.co.uk/2011/05/number-of-staff-employed-by-bbc.html
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20061007011558AAfdAvH
http://sarantakos.wordpress.com/2010/02/26/bbc/


Σε ότι αφορά το "πανάκριβη" ΕΡΤ. Η ΕΡΤ έχει ένα από τα φθηνότερα ανταποδοτικά τέλη στην Ευρώπη, νομίζω το 2ο ή τρίτο φθηνότερο. Προσφέρει μερικά από τα Καλύτερα και Ακριβότερα Αθλητικά πακέτα, όπως το αδιαμφισβήτητα κορυφαίο ποδοσφαιρικό θέαμα
του Champions League και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δίνει στους Έλληνες Πολίτες Λαϊκή Ψυχαγωγία μέσα από το κιτς πανηγύρι της Eurovision, που προσωπικά λατρεύω, και δίνει σε εσάς τους καλλιτέχνες βήμα μέσα από περισσότερες από κάθε άλλο κανάλι ώρες εκπομπών για τον πολιτισμό - εσωτερικές παραγωγές οι περισσότερες - σε αρκετές από τις οποίες έχεις φιλοξενηθεί κι εσύ. Η σχέση εργατικού κόστους και προσφερόμενης παροχής είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη και οι 3161 εργαζόμενοί της (και όχι 3500 όπως ψευδώς λες), είναι από τους λιγότερο καλά αμειβόμενους. Στην Ευρώπη Πάντα. Και η σύγκριση δεν γίνεται μόνο με το BBC και το ZDF αλλά και με χώρες πιο κοντά στην δική μας πραγματικότητα.

Εγώ που σου μιλώ, είμαι ένας από τους εργαζόμενους που αμείφθηκε πάντα σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και ποτέ δεν πήρε ούτε ευρώ παραπάνω. Ξέρω όμως πολλούς που πήρανε, άλλους που τα αξίζανε και άλλους που δεν τα αξίζανε. Όλοι όσοι ξέρω εγώ όμως οτι πήρανε παραπάνω χρήματα από τη δουλειά τους στην ΕΡΤ, μα ΟΛΟΙ όμως, τα Δουλέψανε. Με προσωπικές στερήσεις, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, με νεύρα, με δύσκολες αποφάσεις που ακροβατούσαν στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής τους συνείδησης και αλλότριων επιθυμιών. Γιατί αυτό κάνουμε κάθε μέρα όσοι δουλεύουμε στην ΕΡΤ: Άσκηση ισορροπίας Λεπτή και Δύσκολη. Κι επειδή μας άντεξε το σχοινί, στις τελευταίες εκλογές πήραμε και το χειροκρότημα της πρωτιάς.

Θα μου πεις "και τα λαμόγια";; Ε, ναι υπήρχαν και τέτοιοι. Αλεξιπτωτιστέ που ήλθαν, έφαγαν, απήλθαν. Εσύ όμως Εξισώνεις Εμένα με Αυτούς. Αυτό, να με συμπαθάς αλλά Δεν το Δέχομαι.

Σε ό,τι αφορά το φιλί. Το περίφημο φιλί, που η λογοκρισία του πρόσβαλλε κι εμένα ως τηλεθεατή, έλληνα πολίτη, εργαζόμενο στην ΕΡΤ και ομοφυλόφιλο. Με κάθε Δυνατό τρόπο με πρόσβαλε η Λογοκρισία του φιλιού αυτού. Και με περισσότερους τρόπους απ'ότι πρόσβαλε εσένα. Αλλά Είναι άλλο η προσβολή και η οργή εξαιτίας μιας χαζοπουριτανικής απόφασης και άλλο το Ανάθεμα. Κι εσύ δεν εξοργίζεσαι απλά, αλλά ρίχνεις μέσα σε ένα τσουκάλι, λίγο ψέμα, λίγη σκανδαλοθηρία, λίγο από οργή του πληγωμένου καλλιτέχνη και φτιάχνεις ένα ωραιότατο Ανάθεμα. Οκ φιλε, Ευχαριστούμε πολύ!

Μπορείς ως ελεύθερος πολίτης και ως καλλιτέχνης να λες ό,τι θες. Σε παρακαλώ πολύ όμως, την επόμενη φορά που θα θελήσεις να χρησιμοποιήσεις καφενειακά ψέμματα και ανακρίβειες για τη δουλειά μου να πας να το κάνεις στο καφενείο ή με τους φίλους σου. Όχι σε μια μεγάλη πανελλαδικής κυκλοφορίας Εφημερίδα.


Κάποια στιγμή, ελπίζω να ξαναβρείς καλή δουλειά στην Αθήνα και να ξανάρθεις καλεσμένος σε κάποια εκπομπή της ΕΡΤ. Είναι σίγουρο όμως οτι θα βρεις λιγότερους ανθρώπους για να σε βάψουν, να εξασφαλίσουν την τεχνική αρτιότητα της παρουσίας σου και την δημοσιογραφική πληρότητα της παρουσιάστριας που θα σε βάλει στα σαλόνια των τηλεθεατών. Και να είσαι περήφανος γιαυτό: Έχεις βάλει κι εσύ ένα μικρό χεράκι για να γίνει.


Με πολλή οργή αλλά και θαυμασμό για το ταλέντο σου, 

ΚΑΡΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,
ένας από τους συκοφαντημένους αλλά περήφανους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου