Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με Θέμα: Λήξη των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου των δημοσιογράφων της ΝΕΤ



Ερώτηση
και
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων




Προς τον

Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό


Θέμα: Λήξη των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου των δημοσιογράφων της ΝΕΤ



Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 λήγουν οι ετήσιες συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου εξήντα ενός (61) δημοσιογράφων της Ν.Ε.Τ., οι οποίοι εργάζονται επί σειρά ετών (έως και 17 έτη) στον τομέα ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του τηλεοπτικού προγράμματος, με ρεπορτάζ, ζωντανές συνδέσεις, οργάνωση και παραγωγή εκπομπών. Απασχολούνται σε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, καλύπτουν σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας, εκλογικές αναμετρήσεις, φυσικές καταστροφές, αλλά και έκτακτες ειδήσεις.

Την ώρα που οι 61 αυτοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την προοπτική της απόλυσης και την εργασιακή ανασφάλεια (απειλή διόλου αδιάφορη στο σημερινό ζοφερό κοινωνικό και οικονομικό τοπίο, στο οποίο διακυβεύεται πλέον η επιβίωση ανθρώπων και οικογενειών), η Ε.Ρ.Τ. προσλαμβάνει Προσωπικό Ειδικών Θέσεων (Π.Ε.Θ.) με μισθούς πολλαπλάσιους των ισχυουσών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γεγονός που καταρρίπτει αυτοδικαίως οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιχειρηματολογία περί ελλείψεως κονδυλίων και περί πλεονάζοντος προσωπικού.

Περαιτέρω, η αντικατάσταση των επί χρόνια εργαζομένων-συμβασιούχων από εργαζομένους σε εξωτερικές ή μικτές παραγωγές, με καθεστώς υπενοικίασης στην Ε.Ρ.Τ., άγει στη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της και στην ιδιωτικοποίηση ενός φορέα-θεσμού, που πρέπει να παραμείνει δημόσιος, και που έχει ως αποστολή την διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, αξιών που ήδη τίθενται σε διακύβευση στην σημερινή πραγματικότητα της ραδιοτηλεοπτικής χειραγώγησης. Στο πλαίσιο της συρρίκνωσης της ΕΡΤ εντάσσεται και η δρομολογούμενη παραχώρηση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης του μεγαλύτερου τμήματος των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Κατεχάκη, για την οποία έχει ήδη κατατεθεί η υπ’ αρ. 4965/10-12-2012 ερώτηση 33 Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Ε.Ρ.Τ. δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω του ανταποδοτικού τέλους, που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να ενημερώνονται με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο.

Απαντώντας στην υπ’ αρ. πρωτ. 493/22-10-2012 Επίκαιρη Ερώτηση του συναδέλφου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκου Βούτση, δηλώσατε στην Ολομέλεια της Βουλής (βλ. πρακτικά 25/10/2012) ότι οι προσλήψεις προσωπικού Π.Ε.Θ. είναι θέμα εφαρμογής του κανονισμού και συγκεκριμένα είπατε, επί λέξει:

«θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βάσει της συλλογικής σύμβασης της ΠΟΣΠΕΡΤ με τις τότε διοικήσεις της ΕΡΤ, συμφωνήθηκε από κοινού σε έναν κανονισμό σε ποιες θέσεις και με ποιο τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν υπάλληλοι από το δημόσιο Οργανισμό και ποιες είναι οι θέσεις που μπορεί να διεκδικήσει η ελεύθερη αγορά».

Είναι πασίδηλο ότι η ανωτέρω δήλωσή σας ουδεμία νόμιμη αιτιολογία παρέχει για τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες «απονέμετε» σήμερα μισθούς της τάξεως των 3.000 – 3.500 €, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνησή σας, έχει εξαπολύσει επιδρομή στις πενιχρές αποδοχές όσων ακόμη έχουν κάποιο ελάχιστο εισόδημα.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Θα απολυθούν οι ανωτέρω συμβασιούχοι και θα προστεθούν στη μακρά στρατιά ανέργων που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές σας; Πώς συμβιβάζεται ο τερματισμός της σχέσης εργασίας, η ουσιαστική απόλυση των συμβασιούχων δημοσιογράφων της Ν.Ε.Τ., με τις πραγματοποιηθείσες προσλήψεις με ειδικό καθεστώς; Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την πρόδηλη και επαπειλούμενη αδικία εις βάρος εργαζομένων που αποδεδειγμένα καλύπτουν επί χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες του φορέα και με ποιόν τρόπο;
2. Για ποιο λόγο δεν έχουν συσταθεί οργανικές θέσεις για τις εργασίες που επί τόσα χρόνια πραγματοποιούν οι ανωτέρω συμβασιούχοι και ποιος ευθύνεται για αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας στον τόσο κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης;
3. Ποιό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ανάδειξη του ρόλου της Δημόσιας Τηλεόρασης και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών;

Επίσης, ζητείται να καταθέσετε:
1) Τις σχετικές εκθέσεις σκοπιμότητας προσλήψεων και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών συνεδριάσεων του Δ.Σ., από τα οποία προκύπτει η ιδιαίτερη ανάγκη που καλύπτουν τα άτομα που προσελήφθησαν ως προσωπικό Π.Ε.Θ. επί των ημερών σας και η οποία δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από το προσωπικό της Ε.Ρ.Τ.

2) Κάθε επίσημο έγγραφο από το οποίο προκύπτει το σχέδιο ή, έστω, η πρόθεση της Κυβέρνησης για τη στρατηγική αναβάθμιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ή ο στρατηγικός σχεδιασμός για την οργάνωσή της.
Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές:
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Νάσος
Βαλαβάνη Νάντια
Βαρεμένος Γιώργος
Βούτσης Νίκος
Γάκης Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάς Κώστας
Ζερδελής Γιάννης
Κανελλοπούλου Μαρία
Κοντονής Σταύρος
Κυριακάκης Βασίλης
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Στρατούλης Δημήτρης
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Πετράκος Θανάσης
Σακοράφα Σοφία
Σαμοϊλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νίκος
Τσουκαλάς Δημήτρης
Χατζηλάμπρου Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου