Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Λογοκρισία καταγγέλλει ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΤ κ Κ. Σπυρόπουλος


ΕΡΤ: Σωρεία πολιτικών παρεμβάσεων καταγγέλει ο Κ. Σπυρόπουλος
Τι λέει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας
ΕΡΤ: Σωρεία πολιτικών παρεμβάσεων καταγγέλει ο Κ. Σπυρόπουλος
  
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ http://www.tovima.gr
Σωρεία πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο του καταγγέλλει ο πρώην γενικός διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ κ. Κ. Σπυρόπουλος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη οι λόγοι που προτάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την απομάκρυνσή του δεν είναι παρά προφάσεις και ότι οι πραγματικές αιτίες έχουν να κάνουν με τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε το πρόγραμμα της ΕΡΤ σε υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα.
Ο κ. Σπυρόπουλος κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της 4μηνης θητείας του στη δημόσια τηλεόραση δέχτηκε συχνά τηλεφωνήματα – εντολές από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Ν. Σίμο για να προβεί σε διακοπές εκπομπών ενόσω αυτές ήσαν ενταγμένες στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα αφορούν στο αφιέρωμα που προέβαλε η δημόσια τηλεόραση στη δεκαετία του ’40. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο ο κ. Σίμος του μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια πολιτικού προσώπου για την φιλοαριστερή τοποθέτηση του αφιερώματος. Ο κ. Σπυρόπουλος δεν ονόμασε το πολιτικό πρόσωπο, αλλά όλοι συμπεραίνουν ότι πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου. Πάντως ο κ. Σπυρόπουλος συμπλήρωσε ότι δεν είναι βέβαιος ότι πράγματι ο κ. Κεδίκογλου είχε κάνει αυτά τα παράπονα και ότι δεν ήταν απλά μια επίκληση του ονόματός του από τον κ. Σίμο. Το δεύτερο περιστατικό αποτελεί το αφιέρωμα Why Poverty που σύμφωνα με τον κ. Σίμο, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει ο κ. Σπυρόπουλος, έπεφτε πολύ καταθλιπτικό στο «πολιτικό πρόσωπο».
Στην ερώτηση γιατί αφού δεχόταν αυτές τις κατάφωρες παραβάσεις δεν αποφάσιζε να παραιτηθεί και να τις καταγγείλει ο κ. Σπυρόπουλος απάντησε ότι δεν έχει μάθει να τα παρατάει στη ζωή του και ότι επέλεγε να αγνοεί τις εντολές, παρά να παραιτηθεί.
«Λάθος μου η λογοκρισία στον Πύργο του Ντάουντον»
Ο κ. Σπυρόπουλος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η απόφασή του να κόψει από τη βρετανική σειρά Ο Πύργος του Ντάουντον το γκέι φιλί ήταν λάθος του.
Αν τα πράγματα έχουν όπως τα περιγράφει ο κ. Σπυρόπουλος αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κυβερνητικός έλεγχος στην ΕΡΤ καλά κρατεί και ότι οι εξαγγελίες των αρμοδίων για ανεξαρτησία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα δεν είναι παρά παραπετάσματα καπνού και φούμαρα. Πάντως κάποιος θα έπρεπε να είχε πληροφορήσει τον κ. Σπυρόπουλο ότι όταν η πρόσληψη έχει πολιτικά κριτήρια θα υπάρχουν και πολιτικές παρεμβάσεις και η απόλυση θα έχει και αυτή πολιτικά κριτήρια.      
Τι λέει το Δ.Σ. της ΕΡΤ
Από την πλευρά του το ΔΣ της ΕΡΤ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ανακάλεσε με ψήφους έξι (6) υπέρ και μία (1) κατά, τον κ. Κ. Σπυρόπουλο από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, ευχαριστώντας τον για την έως τώρα συνεργασία. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Δ.Σ., ύστερα από ενδελεχή εξέταση αναφορών, ακρόαση του ίδιου του κ. Σπυρόπουλου, άλλων διοικητικών στελεχών και του Νομικού Συμβούλου της εταιρίας, καθώς και την διεξαγωγή πολύωρων συζητήσεων, επειδή από όλη αυτή τη διαδικασία προέκυψε αφενός ότι δεν τηρήθηκαν από την οικεία Γενική Διεύθυνση οι νόμιμες διαδικασίες για την κατ’ εξαίρεση δέσμευση της ΕΡΤ να συμμετάσχει σε διεθνή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «ΚΙΣΜΕΤ», για την οποία είχε εκπροθέσμως υποβληθεί σχετική πρόταση στην εταιρία και
αφετέρου ότι ο κ. Σπυρόπουλος ουδεμία διάθεση επέδειξε για αναγνώριση του λάθους του και μεταμέλεια, κάτι, που σε συνδυασμό και με άλλα προηγούμενα –μικρότερης σημασίας- ατυχή περιστατικά, οδήγησε το ΔΣ στο να άρει την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπό του .Τέλος, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, συνεκτιμήθηκε το γεγονός ύπαρξης σαφών ενδείξεων ότι έπαψε να υπάρχει στην οικεία Γενική Διεύθυνση το αναγκαίο καλό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στα στελέχη της εταιρίας, χωρίς η εξέλιξη αυτή να είναι άσχετη με την όλη συμπεριφορά του κ. Σπυρόπουλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου