Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η Χιονάτη, η κακιά μάγισσα και η ΕΡΤ...

Τελικά μάλλον δεν ήταν "αθώα και τυπική" η συμμετοχή  του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου. Επίσης η μη εφαρμογή της ΚΥΑ στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ μάλλον δεν αποτελεί ένδειξη σεβασμού του αιτήματος των εργαζομένων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Ούτε βέβαια αδυνατούν οι  αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ να κάνουν προσομοιώσεις μισθών με βάση τα προβλεπόμενα της ΚΥΑ. Επίσης μάλλον ως ειλικρινής ή προάγγελος κακών μαντάτων μπορεί  να εκτιμηθεί η πεποίθηση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου Γκίκα Μάναλη ότι η ΕΡΤ πρέπει να εξαιρεθεί από τις ΔΕΚΟ! Ειλικρινής και η εκφρασμένη βούληση του Συντονιστή του Ενημερωτικού Ραδιοφώνου όχι μόνο να επαναφέρει το ενημερωτικό πρόγραμμα στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ, αλλά να το κάνει και 24ωρο. Και ασφαλώς οι συμβασιούχοι (τουλάχιστον οι παλιοί) δεν θα επιστρέψουν στην ΕΡΤ. Ή μάλλον κάποιοι εξ' αυτών δεν θα επιστρέψουν τώρα στην ΕΡΤ. Ίσως μετά τις 15 Μαϊου. Ας κρατήσουμε την ημερομηνία! Απορούμε οι εργαζόμενοι...Μα κανένας δεν θορυβείται (σ.σ Διοίκηση ή κυβέρνηση) από τις πολύμηνες απεργίες των δημοσιογράφων για τα δεδουλευμένα; Και τι γίνεται με τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων της ΕΡΤ. Οι τεχνικοί δεν έχουν χρωστούμενα δεδουλευμένα; Γιατί αυτοί δεν απεργούν και ρωτούν μόνο τους δημοσιογράφους τι θα αποφασίσουν στην επόμενη συνέλευση;
Για κάποιο λόγο (λόγους;;) η... εικόνα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης "συντηρείται" παγωμένη!


Στη συνέντευξη τύπου, στην οποία οι δημοσιογράφοι έδωσαν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, με ευθύνη κυβερνήσεων, διοικήσεων και συνδικαλιστικών πρακτικών, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος το είπε καθαρά. "Υπάρχει σχέδιο σταδιακής εκποίησης και κατάργησης του δημόσιου φορέα Ραδιοτηλεόρασης..."
Σε συνέχεια αυτής της εκτίμησης έρχεται το ρεπορτάζ του συναδέλφου Μπάμπη Αγρολάμπου, στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

Το απόσπασμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: " ...Στο προσχέδιο Μανιτάκη για τη λίστα Οργανισμών του Δημοσίου που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση είχαν περιληφθεί περίπου 220 οργανισμοί. Ωστόσο για να καλυφθεί από αυτούς ο αριθμός των 2000 προβλεπόμενων απολύσεων θα πρέπει να διαλυθούν όλοι ανεξαιρέτως, από τους μικρότερους έως και τους πιο μεγάλους, όπως η Βιομηχανία Αμυντικών Συστημάτων και η ΕΡΤ. Διαφορετικά η δεξαμενή καλύπτει μόνο το 1/6 του στόχου, δηλαδή περίπου 350 απολύσεις... Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι έως τις 15 Μαϊου, οπότε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, θα έχει καταφέρει να επεξεργαστεί αναλυτικά τις λίστες των εργαζομένων όλων των φορέων και να περιορίσει όσο είναι δυνατό τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Μανιτάκης, όπως έχει διαμηνύσει στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν υπάρχει άλλη λύση από το κλείσιμο π.χ της ΕΡΤ, της Αεροπορικής Βιομηχανίας και των Αμυντικών Συστημάτων.Με την κατάργηση αυτών των Οργανισμών η κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει το στόχο για 2000 απολύσεις ή και να τον υπερκαλύψει ακόμη. Κατόπιν σύμφωνα με την εισήγηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην επανασύσταση των φορέων με λιγότερο προσωπικό και νέο πλαίσιο λειτουργίας...".
Προφανώς μία τέτοια διαδικασία για προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ διευκολύνεται νομικά από το άρθρο 4 που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το οποίο αρκεί ένα Προεδρικό Διάταγμα, κατόπιν απόφασης των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και του εποπτεύοντος του φορέα υπουργού για την κατάργηση ή συγχώνευση ΝΠΙΔ,κρατικών ή δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, ΝΠΙΔ που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, κ.τ.λ.

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας....Μακάρι να αποδειχτεί έτσι, αλλά είναι η πρώτη φορά που γράφεται και υπογράφεται στα ΜΜΕ το ενδεχόμενο να κλείσει η ΕΡΤ. Επίσης σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που οι μισθοί περικόπτονται και οι προϋπολογισμοί των φορέων "ψαλιδίζονται" η ΕΡΤ φέρεται αποφασισμένη να επενδύσει σε τηλεοπτικό πρόγραμμα σε βάρος της ενημέρωσης.
Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος διευθύνων σύμβουλος προγραμματίζει συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα και τις δράσεις της ΕΡΤ. Εκεί ίσως μάθουμε περισσότερα... Εκεί ίσως μάθουμε αν είναι αλήθεια ότι στην εισήγηση του προϋπολογισμού της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για το 2013 μόλις 11 εκατομμύρια αφορούν την ενημέρωση και πλέον των 40 εκατομμυρίων προορίζονται για άλλης ύλης τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Όλα αυτά μετά τις 15 Μαϊου, που ίσως σηματοδοτήσει την αλλαγή μοντέλου λειτουργίας της ΕΡΤ. Ίσως μάθουμε κάποτε ότι στο δικό μας...παραμύθι για την προάσπιση και ενίσχυση του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης η κακιά μάγισσα νίκησε τελικά τη Χιονάτη, γιατί πήρε τους νάνους με το μέρος της και ο πρίγκηπας δεν ήρθε ποτέ....

Αναστασία Ζήγου, δημοσιογράφος στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου