Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΕΤ3: Σε εξέλιξη η μεθόδευση συγχώνευσης των τριών ραδιοφώνων σε ένα.

Ετοιμάζουν τη χαριστική βολή για τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ3

πηγή: asyntaxtos typos


Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ3, «102FM», «9.58» και Τρίτο Πρόγραμμα-Βραχέα, καθώς το σχέδιο συρρίκνωσης-συγχώνευσης φαίνεται πως περνά στο τελικό του στάδιο. Αυτές οι εξελίξεις σημειώνονται παρά τις συνεχείς καθησυχαστικές διαψεύσεις τόσο από «επίσημα χείλη» όσο και από τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας. 

Η συνεχής υπονόμευση της ξεχωριστής, ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των τριών ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ3 που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με διάφορους τρόπους και ποικίλα προσχήματα, περνά πλέον στο στάδιο της απροσχημάτιστης τελικής επίθεσης. Την ίδια ώρα που, συμβασιούχοι, πολύτιμοι για την αξιοπρεπή συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων, μετράνε τις τελευταίες ημέρες τους πριν διαβούν την πόρτα της εξόδου (λήγουν οι συμβάσεις), παραλλήλως, σχεδιάζεται η… «μετακίνηση» και άλλων εργαζομένων (μετά το πρώτο κύμα «φυγής» προς την τηλεόραση της ΕΤ3) προς τις εγκαταστάσεις της Λεωφόρου Στρατού.

Τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι (εκ των οποίων δύο δημοσιογράφοι) σχεδιάζεται να «φύγουν» από τον ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό «102FM» της ΕΡΤ3 για να «ενισχύσουν» το δημοσιογραφικό δυναμικό της τηλεόρασης! Οι εμπνευστές αυτών των μετακινήσεων φαίνεται ότι έχουν γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη συνέχιση της επαρκούς ενημερωτικής λειτουργίας των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ3. Ή μάλλον, έχουν ακριβώς αυτό το πράγμα στο μυαλό τους: Να απαξιώσουν και να αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τον ενημερωτικό χαρακτήρα του ραδιοφώνου, προκειμένου να επιφέρουν τη χαριστική βολή.

Να σημειωθεί ότι και τα τρία ραδιοφωνικά προγράμματα έχουν αποψιλωθεί συστηματικά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια από έμψυχο δημοσιογραφικό υλικό, ενώ το μοναδικό ιστορικό, πολιτιστικό ραδιόφωνο στη Βόρεια Ελλάδα, ο «9.58fm», εδώ και καιρό έχει στριμωχτεί και εκπέμπει από τις εγκαταστάσεις του «102FM» στην οδό Αγγελάκη 14, παρότι υπήρχε πλήρης υποδομή για την άρτια εκπομπή προγράμματος του πολιτιστικού ραδιοφώνου στα παλαιά studio στην οδό Αγγελάκη (που λειτουργούν έως σήμερα απλώς ως χώροι προετοιμασίας εκπομπών και ως γραφεία διοικητικών υπηρεσιών). Ως πρόσχημα σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκαν οι «ελλείψεις» σε τεχνικό προσωπικό… (που οι ίδιοι οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων συρρίκνωσης, προκάλεσαν).

Στο στόχαστρο είχε μπει από παλιά και το Tρίτο Πρόγραμμα-Βραχέα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, με αμφισβητήσεις ακόμη και για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του! Οι απόδημοι, βεβαίως, είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τον λόγο για τον οποίο είναι αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας του, γιατί, πέρα από την ψυχαγωγία, προσφέρει ενημέρωση που δεν βγαίνει μέσα από το εκάστοτε κυβερνητικό «χωνί».

Οι όλο και συχνότερες αναμεταδόσεις εκπομπών τόσο των Βραχέων όσο και του «9.58» από τον «102FM», εντάσσονται στην ίδια ύπουλη λογική σταδιακής συγχώνευσης των τριών ραδιοφώνων σε ένα.

Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο μετά τις τελευταίες πληροφορίες περί επικείμενου προσωρινού λουκέτου συνολικά στην ΕΡΤ(!) και του «επανασχεδιασμού» της από μηδενική βάση με τις «απαραίτητες» βεβαίως, απολύσεις (μεταξύ αυτών και εργαζομένων αορίστου χρόνου) όπως επιτάσσει η τρόικα και οι υπάλληλοί της στη χώρα.

Ειδικότερα, πάντως, η υπονόμευση της αυτονομίας των τριών ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ3, δεν σταματάει εδώ. Η προωθούμενη εδώ και καιρό υπαγωγή της ραδιοφωνικής ενημέρωσης των πολιτών κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο ενός «κέντρου» που θα εδράζεται στην Τηλεόραση της ΕΤ3 (με τη δημιουργία ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ Τμήματος Ειδήσεων), εκφράζει τον ευσεβή πόθο των κυβερνώντων να χτυπήσουν και τους τελευταίους «θύλακες» αντίστασης στη βαρβαρότητα, δηλαδή εκείνες τις δημοσιογραφικές φωνές που δεν υπακούν σε «υποδείξεις» και δεν «συμμορφώνονται» με την κυρίαρχη αντικοινωνική προπαγάνδα, αλλά λειτουργούν επαγγελματικά υπακούοντας μόνο στη φωνή της συνείδησής τους και των αναγκών της κοινωνίας για ακηδεμόνευτη ενημέρωση, χωρίς φόβο και λογοκρισία. Το «όραμα» αυτό περί του ενιαίου ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ με έδρα την Τηλεόραση, αν υλοποιηθεί, θα πρέπει να βρει και πρόθυμους «εθελοντές». Υπάρχουν τέτοιοι; Θέλουμε να πιστεύουμε πως, όχι…

Η συστηματική υπονόμευση και απαξίωση της ΕΡΤ3 και της ΕΡΤ συνολικά, δεν αποτελεί «φημολογία». Εκπορεύεται από συγκεκριμένα «κέντρα», εντός και εκτός της κυβέρνησης, που θέλουν «λουκέτα», απολύσεις, μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα, διάχυση του φόβου και της ανασφάλειας, ποδηγέτηση της ενημέρωσης και πειθήνιους δημοσιογράφους, προκειμένου να διεκπεραιώσουν το έργο της ολοκληρωτικής καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας. Και προς αυτόν τον σκοπό, φαίνεται πως δεν διστάζουν να βάλουν χέρι στο «τελευταίο καταφύγιο» των πολιτών για αξιοπρεπή ενημέρωση, τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ξεκινώντας από τους πιο «αδύναμους κρίκους», όπως θεωρούν π.χ. την ΕΡΤ3.

Όσοι, από θέσεις ευθύνης της ΕΡΤ3, παίξουν το παιχνίδι αυτό που εκπορεύεται από την έδρα της κυβέρνησης στην Αθήνα και συναινέσουν σε απολύσεις, συγχωνεύσεις, αναγκαστικές μετακινήσεις και σε λογικές κεντρικού ελέγχου της ενημέρωσης από ένα ΕΝΙΑΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, θα έχουν, τουλάχιστον, διαπράξει ένα ολέθριο λάθος που θα τους συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Θα μείνουν στην ιστορία ως οι άνθρωποι που έβαλαν ταφόπλακα, ακόμα κι αν συνεχίσει προσχηματικά να λειτουργεί, στον τρίτο πόλο της ενημέρωσης της χώρας. Το βασικότερο ερώτημα πάντως είναι το αν η πλειοψηφία των ίδιων των εργαζομένων της ΕΡΤ3 θα αποδεχτεί μία τέτοια εξέλιξη. Το επιχείρημα πάντως ότι «εμείς δεν κάνουμε απεργίες γιατί χάνουμε μεροκάματα» ηχεί πλέον σαν κακόγουστο αστείο, καθώς, ακριβώς αυτή η απραξία και το δόγμα της μη αντίστασης (που προώθησαν και συγκεκριμένα φιλο-κυβερνητικά συνδικαλιστικά λόμπι), είναι που επέτρεψε να φτάσουμε στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι και οι εργασιακοί τους εκπρόσωποι, να αναλάβουν ΑΜΕΣΑ τις ευθύνες που τους αναλογούν. Δεν υπάρχει πια άλλος καιρός για χάσιμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου