Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

«Μας έκοψαν την επικοινωνία με την πατρίδα» Τι να πεις τώρα στους Αυστραλούς…

Η κυβέρνηση συνεχίζει την παρανομία, δεν ανοίγει την ΕΡΤ και σκασίλα της για την ...Πατρίδα



Επιστολή Ελληνίδας μετανάστριας στην Αυστραλία-από το "Δρόμο της Αριστεράς"

Τα άσχημα νέα ταξιδεύουν γρήγορα. Καταπέλτης η είδηση για το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης!
Και άντε τώρα να εξηγήσεις στους Αυστραλούς, που με πραγματικό ενδιαφέρον με ρωτούν γιατί. Τι να τους πω; Πώς να τους εξηγήσω; Κάθε μέρα στην κρατική τηλεόραση της Αυστραλίας (SBS) κάνουν αναφορά και δείχνουν εικόνες από Ελλάδα για το κλείσιμο της ΕΡΤ, διεθνώς ρεζίλι δηλαδή. Άσε που όλοι οι ηλικιωμένοι Έλληνες της Μελβούρνης μιλούν για «προδοσία». «Μας έκοψαν την επικοινωνία με την πατρίδα» είναι η ατάκα που ακούγεται σε όλα τα ελληνόφωνα ραδιόφωνα της χώρας. Σφίγγεται το στομάχι, τα μάτια υγρά.
Ο γιος μου, χθες, στο μάθημα της Γλώσσας στο αγγλικό σχολείο που παρακολουθεί, έκαναν αναφορά στα πολιτικά συστήματα ανά τον κόσμο. Βεβαίως, με πολύ σεβασμό αναφέρθηκαν, μέσα στην τάξη, στη Δημοκρατία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα. Ο γιος μου, δε, δεν δίστασε να πει πως, στην πράξη, δεν εφαρμόζεται η δημοκρατία αυτήν την περίοδο στη χώρα μας. 
Ο δάσκαλος, την ίδια μέρα, με κάλεσε και μου έδωσε συγχαρητήρια για την οξύτητα του πνεύματος που έχει αναπτύξει ο δεκάχρονος γιος μου. Την προηγούμενη βδομάδα έγραψε μια έκθεση για το πώς βίωσε την μετανάστευση που διαβάστηκε σε όλο το σχολείο. Πώς να μην έχουν γνώμη αφού βιώνουν τη δυσκολία της μετανάστευσης από τόσο μικρή ηλικία! Δεν είναι οξύτητα του πνεύματος, του απάντησα, είναι βιωματική εμπειρία που σε στιγματίζει και σου αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα!
Είναι ντροπή, στερούν τον πολιτισμό από τους ανθρώπους, την ποιότητα της ενημέρωσης, την άλλη φωνή. Εδώ, στην Αυστραλία, μπορεί ο κόσμος να μην κουράζει πολύ το μυαλό του, γιατί δεν υπάρχουν δυσκολίες και φυσικά υπάρχει κράτος πρόνοιας. Όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θυσιάζουν στην πυρά την πολιτιστική τους κληρονομιά. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που εδώ είναι μια πολυπολιτισμική χώρα. Υπάρχει σεβασμός στον πολιτισμό. Μόλις τώρα βλέπω τηλεόραση (Al Jazeera) και πάλι πρώτη είδηση είναι η ΕΡΤ. Δείχνουν εικόνες από τον κόσμο και τις κινητοποιήσεις, νομίζω πως έχουμε πιάσει πάτο και είναι κρίμα να θυσιαστεί ακόμη μια γενιά για να τους βγει το πρόγραμμα!

Λένα Τερζίδου,
μετανάστρια στην Αυστραλία,
λόγω μνημονίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου