Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Oι θέσεις της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τους ανέργους – Πρώτα ενεργοί και μετά άνεργοι!

 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μερικά χρόνια πριν θα φαινόταν αδιανόητο, αλλά τώρα είναι η ωμή πραγματικότητα που ζει ο κλάδος μας:  Η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει επιτέλους να αποτελέσει  την απόλυτη προτεραιότητα της ΕΣΗΕΑ!
Η απερχόμενη διοίκηση προχώρησε σε αύξηση των παροχών προς ανέργους και στη διεξαγωγή σεμιναρίων, χρειάζεται όμως να γίνουν πολύ περισσότερα.
Ως γνήσιο κομμάτι του κλάδου, η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος έχει πληγεί κι αυτή καίρια από την ανεργία, γι’ αυτό και στο ψηφοδέλτιό της συμμετέχουμε αρκετοί άνεργοι οι οποίοι συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο.
 Για μας το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο τροφοδοτείται από τις μνημονιακές πολιτικές αλλά και από τη χρεοκοπία των εκδοτών, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται μόνο ως ανθρωπιστική κρίση με επιδόματα, συσσίτια και «φιλανθρωπία». Πέρα από τον αγώνα για τη διάσωση θέσεων εργασίας, η ΕΣΗΕΑ οφείλει να θέσει ως πρώτο στόχο της τη στήριξη των ανέργων. Οι άνεργοι δημοσιογράφοι παραμένουν πάνω απ’ όλα δημοσιογράφοι. Πρώτα ενεργοί και μετά άνεργοι.

Τι σημαίνει ότι η ΕΣΗΕΑ βάζει ως απόλυτη προτεραιότητά της τη στήριξη των ανέργων; Πρώτα πρώτα σημαίνει ότι τους βοηθάει να σταθούνε με το κεφάλι ψηλά, τους συμπαραστέκεται πρακτικά και ηθικά, φροντίζει για την ασφαλιστική τους κάλυψη και για την επιμόρφωσή τους ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να επανενταχθούν στην εργασία. Πάνω απ’ όλα, βοηθά ενεργά κάθε προσπάθεια δημιουργίας συλλογικών-συνεταιριστικών φορέων οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέα ΜΜΕ που θα καλύψουν με επάρκεια και αξιοπιστία το κενό ενημέρωσης που αφήνουν πίσω τους τα παλιά χρεοκοπημένα.
Γραφείο Υποστήριξης Ανέργων
Προτείνουμε τη δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης των Ανέργων, το οποίο, καλά στελεχωμένο (με την προσθήκη και άνεργων συναδέλφων), θα διαχειριστεί τα νέα δεδομένα στον κλάδο:
- Τηρώντας το μητρώο ανέργων και διευρύνοντάς το ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο των πραγματικών ανέργων.
- Υποστηρίζοντάς τους νομικά και ηθικά σε τυχόν διενέξεις τους με την εργοδοσία.
- Συντάσσοντας ολοκληρωμένη μελέτη για τα μέτρα και τις πολιτικές επανένταξής τους στην εργασία.
- Λειτουργώντας ως σύμβουλος για τον σχεδιασμό, την ίδρυση, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση συνεταιριστικών εγχειρημάτων.
- Δρομολογώντας πόρους από τα διαθέσιμα της Ένωσης και αναζητώντας νέους από προγράμματα ΕΣΠΑ και χορηγίες για τη χρηματοδότησή τους.
- Συνεχίζοντας και αναβαθμίζοντας τα προγράμματα επιμόρφωσης.
- Επεξεργαζόμενο ώστε να διεκδικηθούν από το κράτος, τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία τα ειδικότερα αιτήματα που τους αφορούν, με αιχμές:
Τα βασικά αιτήματά μας
* Την απαίτηση από τα δημόσια ΜΜΕ (και την αυστηρή παραίνεση προς τα ιδιωτικά) να πραγματοποιούν τις όποιες νέες προσλήψεις με συμβάσεις αποκλειστικής απασχόλησης (και εύλογη αμοιβή), ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της πολυθεσίας και να εξοικονομηθούν θέσεις εργασίας.
* Διεκδίκηση ευνοϊκών ρυθμίσεων και απαλλαγών για τους άνεργους (επισχεσίες κ.λπ.) δημοσιογράφους σχετικά με χαράτσια, έκτακτες εισφορές, φόρους λόγω τεκμηρίων διαβίωσης, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, αποπληρωμή δανείων κ.λπ.
* Ελαχιστοποίηση των εισφορών στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για τους μακροχρόνια άνεργους.
* Αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αγκαλιάζοντας όλες τις μορφές εργασίας των δημοσιογράφων, σύμφωνα με διεθνή  πρότυπα. Οι ασφαλιστικές κρατήσεις να γίνονται από την έναρξη της απασχόλησης προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και όχι τον ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ, να είναι δε αντίστοιχες του πραγματικού εισοδήματος.
* Επέκταση της σύμβασης με τον ΟΑΣΑ ώστε να προσφέρονται δωρεάν μετακινήσεις στους άνεργους δημοσιογράφους, εν ανάγκη με επιδότηση της διαφοράς από την Ένωση. Προώθηση σύναψης ανάλογων συμβάσεων και με άλλους συγκοινωνιακούς φορείς.          
Επιμόρφωση
Τα επιδοτούμενα σεμινάρια για την επιμόρφωση των άνεργων δημοσιογράφων  πρέπει να συνεχιστούν και να αναβαθμιστούν.
Τα σεμινάρια δεν πρέπει να γίνονται προσχηματικά, μόνο και μόνο για το μικρό βοήθημα που αντιπροσωπεύει η πρακτική των vouchers. Πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και να δίνουν έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στα νέα μέσα και στην αξιοποίηση των social media και, φυσικά, στα θέματα δεοντολογίας που δεινοπαθούν σ’ αυτό τον τομέα. 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κατανοούμε την επιφυλακτικότητα πολλών από σας, μέσα στη λαίλαπα που μας βρήκε. Συμμεριζόμαστε ακόμα και τα αισθήματα απογοήτευσης ή παραίτησης – που όλοι μας λίγο πολύ νιώθουμε. Δεν σας κρύβουμε ότι κι από μας τους ίδιους πέρασε, ενόψει των εκλογών, η σκέψη της ματαιότητας των συλλογικών προσπαθειών.
Το συμπέρασμά μας, όμως, ήταν πως για να μείνουμε όρθιοι πρέπει να σταθεί όρθια και μαχητική η ΕΣΗΕΑ. Μπορεί την τελευταία διετία να υποστήκαμε πολλές ήττες -προσωπικές και συλλογικές- αλλά τουλάχιστον μείναμε όρθιοι, αγωνιζόμενοι σε πολλούς μικρούς και μεγάλους αγώνες, βάζοντας υποθήκες για μελλοντικές νίκες.
Ας κάνουμε πράξη το σύνθημα: ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!
Άνεργοι υποψήφιοι
της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων
Δούρειος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου