Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογραφικές παρατάξεις και η ΕΡΤ για τους συμβασιούχους
Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Η Διοίκηση της ΕΡΤ με μια απεγνωσμένη προσπάθεια επιχειρεί να απολογηθεί για τη «σφαγή των συμβασιούχων», στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καταφεύγοντας σε απολύτως φιλολογικές επισημάνσεις, με μια ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.
Δεν μπορεί, όμως, να κρύψει με τίποτα ούτε τις ευθύνες της, δηλαδή, τον αποκλεισμό 103 δημοσιογράφων, που προστίθενται στους συναδέλφους μας -οι οποίοι «κόπηκαν» κατά τις προηγούμενες εξίσου διαβλητές διαδικασίες- ούτε και το γεγονός ότι οι αποφάσεις της ξεπερνούν ακόμη και το νόμο πρόκληση Παπακωνσταντίνου, που αφορά μειώσεις κατά 50% των συμβάσεων.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί για άλλη μια φορά τη Διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το μέγεθος των ευθυνών τους και επισημαίνει ότι οφείλουν:
  1. Να δώσουν στη δημοσιότητα, αφ’ ενός τα κριτήρια που αυθαίρετα καθόρισε το Δ.Σ. της ΕΡΤ και, αφετέρου, τη μοριοδότηση, στην οποία επεδόθη με πάθος η επιτροπή αξιολόγησης για να αποκλείσει συναδέλφους.
  2. Να ανανεώσουν όλες τις συμβάσεις, δεδομένου ότι δεν έπαψαν να υφίστανται οι ανάγκες, τις οποίες εκλήθησαν να καλύψουν οι συνάδελφοι, σύμφωνα με τη δημόσια προκήρυξη του 2010.
  3. Να αποκαταστήσουν με πρόσθετη διαδικασία όλους όσοι παράνομα και καταχρηστικά απολύθηκαν στο παρελθόν ή αποκλείστηκαν με παρεμφερείς αυθαίρετες διαδικασίες κατά την εξέταση των δικαιολογητικών τους, το 2010. Όλοι διατηρούν αναφαίρετο το δικαίωμά τους στην εργασία.
Σχετική επιστολή εστάλη χθες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Λάμπη Ταγματάρχη, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
« Τα πρωτοφανή, που κυριαρχούν αυτή την περίοδο στην ΕΡΤ, με την σκανδαλώδη διαδικασία, η οποία οδήγησε «στην σφαγή των συμβασιούχων», αναδεικνύουν το πρόβλημα έλλειψης διαφάνειας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η διοίκηση, διευθυντικά στελέχη και συνεργάτες τους με την παράκαμψη διαδικασιών, με την ανακάλυψη «συντελεστών βαρύτητας» του διευθυντικού δικαιώματος, καθιερώνουν πρακτικές προγραφών εργαζομένων.
Η ΕΡΤ Α.Ε. οφείλει πολλά και ενδεχομένως τα περισσότερα στην εργασία και τη συμμετοχή των συναδέλφων, οι οποίοι ωστόσο κακήν κακώς εκδιώκονται ως συμβασιούχοι, που αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες, ξαφνικά για τη διοίκηση και την κυβέρνηση «περισσεύουν» ή άλλοι οδηγούνται στην εφεδρεία και υποχρεωτικά στην έξοδο από την ΕΡΤ και το επάγγελμα, με πρόωρη συνταξιοδότηση.
Αντιλαμβάνεστε ότι ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες πολιτικές επιλογές της περιόδου, η ΕΡΤ Α.Ε. έχει μετόχους, που ευθύνονται και γι’ αυτά, αλλά και διοίκηση η οποία ελέγχεται ως προς τη νομιμότητα ή μη των αποφάσεών της.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχει υποχρέωση να σας εγκαλέσει αλλά και να σας καλέσει να τηρήσετε τη νομιμότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίσει, με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του, τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων».


16/2/12
------------------------------------------------------------------------
Δημοσιογράφoι για τη δημοσιογραφία

Η ΕΡΤ οδήγησε στην ανεργία πάνω από 100 δημοσιογράφους με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης!!! Χρησιμοποιώντας κριτήρια κατά το δοκούν «πέταξε» στο δρόμο άξιους και με πολυετή προϋπηρεσία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, συναδέλφους, καίτοι πληρούσαν  τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επαναπρόσληψή τους! Αποκλείστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες…
Έτσι, η ΕΡΤ, στερούμενη των πολύτιμων υπηρεσιών έμπειρων δημοσιογράφων στο Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση, καθιστά με δική της υπαιτιότητα προβληματική, πλέον, την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αφού συνειδητά συνετέλεσε στην αποψίλωση της Ραδιοτηλεόρασης από ικανά στελέχη της, αποδυναμώνοντας, ταυτόχρονα, τα δελτία ειδήσεων και της ενημερωτικές εκπομπές.
Ο Συνδυασμός στην ΕΣΗΕΑ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» καλεί την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΕΡΤ:
Να ανανεώσουν τις συμβάσεις και των υπολοίπων συμβασιούχων (πάνω από 100), που απολύθηκαν προ ημερών, δεδομένου ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
Να αποκαταστήσουν με πρόσθετη διαδικασία όλους όσους παράνομα και καταχρηστικά απολύθηκαν στο παρελθόν και οι οποίοι διατηρούν αναφαίρετο το δικαίωμά τους για εργασία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
ΟΙ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στο θέμα αυτό και να επιστρέψουν όλοι οι διωχθέντες στην ΕΡΤ, που παράνομα και καταχρηστικά απολύθηκαν.
14/2/12
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ

Σχετικά με δημοσιεύματα, που αναφέρονται στη πρόσληψη συμβασιούχων από την ΕΡΤ με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ επισημαίνει τα παρακάτω: 


Η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. θέσπισε αυστηρά και συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας ανανέωσης των συμβάσεων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, απευθύνθηκε και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, προκειμένου να ορίσουν εκπροσώπους, οι οποίοι θα παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς την όλη διαδικασία.
Ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων που προσελήφθησαν από την ΕΡΤ με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου, είναι περιορισμένος κατά το ήμισυ σε σχέση με τον περσινό. Ο αριθμός των υπό ανανέωση συμβάσεων ορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. έχει αποδείξει εμπράκτως ότι η διαφάνεια και η διαύγεια αποτελούν τους βασικούς άξονες στην οικονομική διαχείριση και τις διοικητικές ενέργειες. Ως εκ τούτου, οι υπαινιγμοί και οι κατηγορίες για δήθεν κομματικά κριτήρια, αδιαφανείς διαδικασίες και «υπόγειες» διαπραγματεύσεις στην ανανέωση των συμβάσεων, είναι αβάσιμες και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

14/2/12

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΕΡΤ-ΑΠΕ
Κι όμως είναι(λέει) σύμπτωση

1.Με αντάλλαγμα προσλήψεις ΤΡΙΩΝ ημετέρων του στην ΕΡΤ, το σύστημα Τρίμη στην ΕΣΗΕΑ, βάζει τώρα πλάτη στη διοίκηση ΚΑΙ στην κυβέρνηση, μήπως και περάσει στα μαλακά η σφαγή των 103 συμβασιούχων δημοσιογράφων  και τα όργια στην επιτροπή αξιολόγησης.
Το  παιχνίδι θυμίζει αρκετά  το κόλπο με την γαλαζοπράσινη   συνέντευξη της…… «αξιοκρατίας»
Τώρα η «πατέντα» ήταν ο συντελεστής βαρύτητας (30-70 %) τον οποίο «τσοντάριζαν» αυθαίρετα σε κάποια δήθεν μόρια, διευθυντές και παρατρεχάμενοι, για να κρατήσουν στην ΕΡΤ πρόσωπα, που από την αρχή είχε αποφασισθεί  η παραμονή τους με  ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Από νομιμότητα σκίζουν…..
 
2.Με εφορευτική επιτροπή  μαιμού,  Κουμπιάδες  και άλλοι διευθυντές- συνδικαλιστές στην ΠΟΕΣΥ στήνουν τις κάλπες για εκλογή εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΑΠΕ.
Η συνταγή είναι δανεική από τις εκλογές της ομοσπονδίας,όπου βγάλανε  μία έδρα, με ένα ψηφοδέλτιο, που τους έλειπε και το μάζεψαν από τα σκουπίδια.
Λεπτομέρεια που ενδιαφέρει: O πρόεδρος της εφορευτικής λέγεται, πάντα Τρίμης.
Και η κάτοχος της έδρας που βγήκε , όπως βγήκε στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, είναι συμβασιούχος στην ΕΡΤ που πέρασε την αξιολόγηση.
Κάτι συμπτώσεις , τρέλα……..

13/2/12

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Η Διοίκηση της ΕΡΤ είναι υπόλογη. Δεν έχει κανένα άλλοθι για τους χειρισμούς της στο θέμα της επιλογής των συμβασιούχων, των οποίων θα ανανεωθούν οι συμβάσεις.
Έθεσε η ίδια κριτήρια. Και η ίδια δεν τα τήρησε. Κατηγοριοποίησε η ίδια και κατά το δοκούν τους συμβασιούχους. Και η ίδια δεν τήρησε την κατηγοριοποίησή της. Δηλώνει η ίδια ότι διοικεί όλη την ΕΡΤ. Και η ίδια έδειξε πως ενδιαφέρεται μόνο για ένα τμήμα της.
Η Διοίκηση της ΕΡΤ απέδειξε, επιπλέον, πως είναι όμηρος των επιλογών μιας «παραδιοίκησης» με γνωστά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις.
Οφείλει να δημοσιοποιήσει αμέσως τη «βαθμολογία» -συνολική και κατά κριτήριο- επιτυχόντων και επιπλαχόντων. Κι από κει και πέρα είτε να διορθώσει με διαφανή τρόπο τις επιλογές της είτε να επαναλάβει τη διαδικασία εξ αρχής.
Ειδάλλως υπάρχει και η οδός της παραίτησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ οφείλει να πάψει να αντιμετωπίζει την ΕΡΤ σαν «συνδικαλιστικό σάκο του μποξ». Οφείλει να εγκαταλείψει τις υπερεπαναστατικές πομφόλυγες που καταλήγουν να ευνοούν τις πιο συντηρητικές και αρχαϊκές πρακτικές.
Αντ’ αυτών, οφείλει να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες που –με αφορμή και αιχμή το ζήτημα του χειρισμού των συμβασιούχων- θα υπερασπίζονται μια σύγχρονη και υγιή δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία θα λειτουργεί αξιοκρατικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια.

13/2/12


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου