Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Επιτέλους η Δημόσια ΕΡΤ δείχνει να ξυπνάει...


Γράφει η Νάνσυ Καλαφάτη   (αναδημοσίευση από Newstrap.gr)
Χαμένος στα σημεία εμφανίστηκε σήμερα ο πρώην Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος
καθώς παγώνουν -ως φαίνεται- όσα για τη συρρίκνωση της Δημόσιας τηλεόρασης σχεδίασε και προσπάθησε, στους λίγους μήνες που βρέθηκε στην καρέκλα, με αρμοδιότητα τα Δημόσια ΜΜΕ.
Επιχειρώντας να υποστηρίζει τις θέσεις του, κατηγορεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ,
ότι υπό την πίεση του "κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού", ακύρωσε τις προσπάθειες τις οποίες ο ίδιος είχε καταθέσει για αναδιάρθρωση και ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, της τηλεθέασης και ακροαματικότητας των Δημόσιων ΜΜΕ.
Επικρίνει πχ τη διατήρηση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, που δεν καλύπτει -όπως λέει-
καμία ανάγκη στον συγκεκριμένο χώρο και ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται περιττές δαπάνες, οι οποίες πληρώνονται με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.
Ο κ. Μόσιαλος , επειδή την εποχή των "λάθος αποφάσεων" που σώρευσαν τα προβλήματα της χώρας ... απουσίαζε εκτός Ελλάδος-όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- καιρός να μάθει τι γινόταν στην ενδοχώρα, εν τη απουσία του, με την ενημέρωση.
Η Δημόσια Τηλεόραση δεν είναι σε καμία περίπτωση ...νοσηλευτικό Ίδρυμα στο οποίο κλήθηκε ο κ. Μόσιαλος -ως ειδικός επί της ανάπτυξης των τομέων Υγείας- να διασώσει...
Είναι χώρος έκφρασης Πολιτισμού, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας που εξυπηρετούνται με διάφορα εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας...
Είναι η πνευματική κάλυψη , η διαφυγή και η διασκέδαση των Ελλήνων Πολιτών που ζουν σε χώρα με δύσκολη γεωμορφολογία!
Η Δημόσια Τηλεόραση είναι ο συνδετικός κρίκος της πατρίδας με τον Ελληνισμό της διασποράς! Είναι το εργαλείο γλώσσας, εκπαίδευσης για ελληνόπουλα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και χώρες!
Είναι ο βατήρας για να ξεπεταχτούν νέοι δημιουργοί σε όλο το καλλιτεχνικό στερέωμα!
Είναι εν τέλει το δικαίωμα των Ελλήνων θεατών να έχει και επιλογές ποιότητας.
Οι οριζόντιες περικοπές,οι επαναλήψεις , το τηλεοπτικό τοπίο του απέραντου κακού καφενείου , με μαγειρικές, των ειδήσεων υπέρ συμφερόντων και ο -κατά γενική ομολογία- εκχυδαϊσμός της εικόνας, των ιδιωτικών καναλιών, που εμφανώς προτιμά ο κ. Μόσιαλος,δεν αποτελούν και το πρότυπο της καλύτερης ποιότητας.
Δεν έχει σχέση η δημόσια τηλεόραση με τα κανάλια των οποίων οι ιδιοκτήτες "ξεκατινιάζονται" με Πρωθυπουργούς για το αν πήραν, πόσα πήραν ή δεν πήραν...
Η δε Ραδιοτηλεόραση την οποία παραδειγματικά αναφέρει ως ασύμφορη ο κ. Μόσιαλος , είναι καιρός να μάθει ότι πρόκειται είναι ο με τη μεγαλύτερη υπεραξία τίτλος ανάλογου περιοδικού. Αν έμπαινε δε, στον κόπο να ψάξει στα αρχεία της, θα έτριβε τα μάτια του με τα ονόματα γιγάντων-δημοσιογράφων που υπηρέτησαν το έντυπο.
Ούτε βεβαίως η ΕΡΤ είναι ΔΕΚΟ! Εξαρτάται και δίνει λόγο μόνον στους θεατές της από τους οποίους και εισπράττει το ειδικό τέλος.
Αν γυάλισε στο κ. Μόσιαλο και τους εντολείς του, το ετήσιο ποσόν που σωρεύεται για την ΕΡΤ, προκειμένου να το βάλουν και αυτό στον κουμπαρά της τρόικα ή κάποιοι- από παλιά- ασκούν πιέσεις για τα"φιλέτα" της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, ενδεχομένως να πρέπει σύντομα να εξεταστεί και από αυτό το πρίσμα η όλη υπόθεση...
Παρά τον εξαναγκασμό σε σχεδόν στασιμότητα των παραγωγών της Κρατικής ΕΡΤ, η ασημαντότητα των άλλων μέσων φάνηκε: Ούτε παίζοντας μονότερμα τα ιδιωτικά κανάλια στη διαφήμιση μπόρεσαν να ανανήψουν οικονομικά. Γιατί η Οικονομία της χώρας που διοικείται από την Κυβέρνηση την οποία υπηρέτησε ο κ. Μόσιαλος, ασθενεί! Κι εφ όσον δεν υπάρχει χρήμα, δεν ναυάρχου επιχειρήσεις, δεν υπάρχει διαφήμιση. Πολύ απλά τα πράγματα κύριε πρώην Κυβερνητικέ!
Ο κάθε κύριος Μόσιαλος, ας αφήσει κάποτε τους φαρισαϊσμούς και τις προσπάθειες να χαρακτηρίσει επιτυχές ένα "έργο", το οποίο εξ αρχής ήταν καταδικασμένο!
Δε διαμαρτύρεται ο ΄Ελληνας θεατής για τα πέντε Ευρώ της ΕΡΤ. Υποφέρει για τα χαράτσια που περνιούνται στους ίδιους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις αυξήσεις που κάθε τρεις και λίγο επιτρέπει η Κυβέρνηση επί των καταναλώσεων...
Και κάτι ακόμη: Οι θεατές της Δημόσιας τηλεόρασης δεν είναι μόνον οι "προχωρημένοι" του Κολωνακίου,φίλοι του κυρίου Μόσιαλου! Είναι και ΄Ελληνες στις περιφέρειες της χώρας, που θέλουν να βλέπουν και.. τσάμικο και καλαματιανό και λειτουργία και τους ξενιτεμένους και τους ΄Ελληνες που διακρίνονται και αθλητικά κορυφαία γεγονότα κ.α. !
Ας αφήσουν ήσυχο λοιπόν το ανταποδοτικό τέλος, οι ..προκομμένοι!
Γιατί το μπούτι και το τακούνι της ιδιωτικής τηλεόρασης καθώς και τις "μειονότητες" που τη λυμαίνονται, τα μπούχτισαν πλέον οι θεατές!
Ως προς την ιστορία , χαιρετίζουμε το γεγονός ότι επιτέλους το ΔΣ της ΕΡΤ, έκοψε τον ομφάλιο λώρο με την Κυβέρνηση:
Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι κατόπιν «ειδικής μελέτης», ενέκρινε «κατευθυντήριες γραμμές για το περιεχόμενο και τη στρατηγική των τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ Α.Ε», σύμφωνα με την οποία μελέτη αποφασίστηκαν τα εξής:
•Η ΝΕΤ παραμένει το κυρίως ενημερωτικό κανάλι. Ο κορμός και οι ζώνες του προγράμματος καθορίζονται από τα δελτία ειδήσεων και τις βασικές ενημερωτικές εκπομπές, ενώ το πρόγραμμα θα συμπληρώνουν κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, μεγάλα αθλητικά γεγονότα και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
•Η ΕΤ3 διατηρεί το χαρακτήρα της, αναδεικνύοντας, μέσα από το πρόγραμμά της, τις ανάγκες, τις δράσεις, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Το πρόγραμμά της εμπλουτίζεται περαιτέρω με αθλητικό πρόγραμμα.
•Η ΕΤ1 παραμένει κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, με πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες, παιδικό πρόγραμμα, ντοκιμαντέρ και εκπομπές ειδικού ενδιαφέροντος. Η ΕΡΤ, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που προσφέρονται από την ψηφιακή τεχνολογία, εντάσσει στη δυναμική του προγράμματος της ΕΤ1 και τις υπηρεσίες που προσφέρει η Δημόσια Τηλεόραση και στα 'Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, και οι οποίες παρέχονταν από το Πρίσμα+. Με την απορρόφηση αυτή θα προκύψει πρόγραμμα υψηλότερων προδιαγραφών, προσβάσιμο από τα ΑμεΑ, οικονομίες κλίμακας για την εταιρεία και εξοικονόμηση ψηφιακών συχνοτήτων.
•Το ψηφιακό κανάλι σινε- σπορ μετατρέπεται σε δορυφορικό.
•Συνέχιση λειτουργίας και εκσυγχρονισμός του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», με εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και βελτίωση του περιεχομένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου