Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη των εργαζομένων της ΕΡΤ: Το «μαύρο» κοστίζει ακριβά στη δημοκρατία και πάνω από 300 εκατ. στον προϋπολογισμό

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Ανυπολόγιστες ζημιές από το "μαύρο" στην ΕΡΤ


Από το http://left.gr/news/




Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δήλωσαν σε κάθε τόνο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης σε στούντιο της Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα, παρουσίασαν τις ζημιές που υπέστη και πρόκειται να υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τη διακοπή λειτουργίας της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
«Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όλα βρίσκονται στον αέρα», τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ, Γιώργος Γιουκάκης. Στη συνέχεια περιέγραψε με στοιχεία και οικονομικά μεγέθη τις ζημίες που πρόκειται να υποστεί το ελληνικό δημόσιο και οι οποίες με μέτριους υπολογισμούς των εργαζομέων θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσόν περιλαμβάνονται αποζημιώσεις εργαζομένων, ρήτρες διεθνών συμβολαίων και ακύρωση συμφωνιών το οποίο θα επιβαρύνει τον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό.
Από τους εκπροσώπους των εργαζομένων τονίστηκε με έμφαση ότι συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά της ΕΡΤ και ότι «δεν υφίσταται κανενός είδους κατάληψη». Στόχος όλων ήταν και παραμένει η ΕΡΤ να μείνει ανοιχτή. Ζητήθηκε η επαναφορά του σήματος και η έναρξη μιας καθαρής και ειλικρινούς συζήτησης για το αύριο της ΕΡΤ, χωρίς προαπαιτούμενα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ο Γ. Γιουκάκης έδωσε και μια είδηση, ενδεικτική της αποφασιστικότητας των εργαζομένων. Απόψε στις 9 μ.μ θα μεταδοθεί ο αγώνας Ελλάδα-Μάλι, από το Μουντιάλ Νέων της Τουρκίας.

Στα θέματα των ζημιών για το ελληνικό δημόσιο αναφέρθηκαν επίσης ο Π. Καλφαγιάννης που παρουσίασε τα συμβόλαια για τη μετάδοση αθλητικών μεταδόσεων που η ΕΡΤ εφόσον αθετήσει θα πληρώσει ρήτρες.

photos: Γ.Παπαζαχαρίου
Ο Νίκος Μιχαλίτσης, τεχνικός της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις τεράστιες ζημιές που επιφέρει το κλείσιμο της ΕΡΤ στη μεταφορά, διανομή και εκμετάλλευση του δορυφορικού σήματος ΕRTWorld, αλλά και στην προφανή ακύρωση των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, αφού η εταιρία έκλεισε, για προτάσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη του αρχείου της, τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Μουσείου κ.ά. Επίσης, ο Ν. Μιχαλίτσης αναφέρθηκε στην πιθανή αφαίρεση συχνοτήτων από την ΕΡΤ και την αναγκαστική εκπομπή μέσω ιδιωτών παρόχων επί πληρωμή.

Εκτενή αναφορά σε παραγωγές που έχουν διακοπεί ή δεν έχουν ανατεθεί έκανε η Πανδώρα Μουρίκη, σκηνοθέτης και διευθύντρια Προγράμματος της ΕΡΤ. Τόνισε ότι με τη διακοπή αυτών των παραγωγών καταστρέφεται η κινηματογραφική κοινότητα και οι εργαζόμενοι του κλάδου, ενώ δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η οικονομική ζημία. Πολλοί εκ των παραγωγών άλλωστε θα απαιτήσουν ρήτρες λόγω της αθέτησης εκ μέρους της ΕΡΤ των συμβολαίων παραγωγής...

Ο Γ. Σαββίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, καταφέρθηκε εναντίον της «σκοταδιστικής κυβέρνησης» και εξέφρασε το θαυμασμό του προς τους εργαζόμενους που διατήρησαν το φως έναντι του μαύρου, δηλώνοντας τη συμπαράσταση στον αγώνα τους για ανοιχτή ΕΡΤ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Π. Καλφαγιάννης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των εργαζομένων και τόνισε ότι η ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοί της. Διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις των εργαζομένων να μετατραπεί η ΕΡΤ σε... βίντεο-κλαμπ που θα εκπέμπει μέσω Digea. Μίλησε επίσης για τις προσφυγές που ήδη έχουν κατατεθεί στη δικαιοσύνη αλλά και για όσες επιφυλάσσονται να καταθέσουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Για τη χρήση των ένδικων μέσων περισσότερες διευκρινίσεις δόθηκαν στη συνέχεια από τον νομικό Δ. Περπατάρη. Ο εργατολόγος μίλησε με έμφαση για την πλήρη ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου. Τόνισε ότι, πέρα από τον διορισμό διαχειριστή, δεν έχει υπάρξει καμιά διαχειριστική πράξη, δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επίσης, διατύπωσε τις αμφιβολίες του για το εργασιακό καθεστώς των νέων προσλήψεων και για το αν αυτές θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Διότι, αν δεν γίνουν με διαφάνεια οι προσλήψεις, για ποια αξιοκρατία μιλάμε;
Επίσης, αναφέρθηκε ότι θα κατατεθούν μηνύσεις εναντίον του Γ. Στουρνάρα και του διαχειριστή για τα διαφυγόντα κέρδη. Μήνυση επίσης θα κατατεθεί και για την παράνομη, κλεψίτυπη έκδοση της «Ραδιοτηλεόρασης».
Η δημοσιογράφος και εκπρόσωπος των εργαζομένων της τηλεόρασης, Μάχη Νικολάρα, αναρωτήθηκε σε ποια βάση θα γίνει ένας διάλογος, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το μέλλον.
Από τη μεριά του ο Νίκος Τσιμπίδας, εργαζόμενος στο ραδιόφωνο, έδωσε έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η ενημέρωση και ο πολιτισμός και τόνισε ότι η κοινωνία πρέπει να δώσει μάχη για να προασπιστεί αυτά τα δημόσια αγαθά που βάλλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου