Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, καλούν τον υπουργό να αποδείξει ότι «οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ- Συντονιστικού Δημοσιογράφων ΕΡΤ
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με συνέπεια στην πρωτοβουλία που πήραν από την πρώτη στιγμή για την έναρξη του διαλόγου με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης συνεχίζουν να λένε σε όλους τους τόνους ότι θέλουν λύση.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τον υπουργό να εγκαταλείψει την πρακτική της ασάφειας και της επικοινωνιακής ρητορικής περί «κατάληψης που τον εμποδίζει να προχωρήσει στο σχεδιασμό του» και να αποδείξει ότι «οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης».
Αποδεχόμαστε τη σημερινή πρόσκλησή του, μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης στο σταθμό «Στο κόκκινο», προκειμένου «να φτιάξουμε μαζί μία ραδιοτηλεόραση που να φυσάει». Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ. Παράγουμε πλήρες πρόγραμμα σε τηλεόραση, ραδιόφωνα και πολυμέσα, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα για ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και επαναλαμβάνουμε ότι το μόνο που απομένει για την αποκατάσταση της νομιμότητας είναι να εκπέμψουν παντού οι δημόσιες συχνότητες και όχι η κακέκτυπη και παράνομη«ΔΤ».Ακόμη και αν κάποιος υιοθετούσε πλήρως τα προτεινόμενα  ως λύση από τον υφυπουργό, το αδιέξοδο είναι προφανές γιατί:
Είμαστε εδώ και δεν εμποδίζουμε την πρόσβαση στο Ραδιομέγαρο ούτε στον αρμόδιο υφυπουργό, ούτε σε κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών και του Ειδικού Διαχειριστή στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες.  Ενημερώνουμε, πάντως, ότι για να αποφευχθούν παράνομες, πρόχειρες και αδιαφανείς τακτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι στιγμής, η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής –την οποία επικαλείται ο ειδικός διαχειριστής- δεν είναι υπόθεση τεσσάρων ημερών, όπως ανέφερε ο υφυπουργός. Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, λεπτομερή καταγραφή κάθε είδους υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που θα συνοδεύεται με τον αντίστοιχο αριθμό εγγράφων και προσδιορισμό ποιοι παραδίδουν, σε ποιον και με ποιο εργασιακό καθεστώς.
Επισημαίνουμε ότι η τελευταία απογραφή του συνόλου του υλικού της ΕΡΤ ανά την Ελλάδα σε περίοδο πλήρους λειτουργίας της εταιρείας διήρκεσε τέσσερις μήνες.
Κανείς επίσης δεν μπορεί να εμποδίσει τον κ. Καψή να προχωρήσει στη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, τηρώντας την πολιτική συμφωνία για απασχόληση 2000 εργαζόμενων της ΕΡΤ. Είναι καιρός, όμως, να μάθουμε ποιοι και με ποια εξειδικευμένη γνώση θα καταρτίσουν οργανόγραμμα, αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα και προδιαγραφές λειτουργίας δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ο χρηματιστής – τραπεζικός κ. Γκίκας Μάναλης και οι «εθελοντές συνεργάτες του» έχουν άραγε την τεχνογνωσία για ένα εγχείρημα τέτοιου βεληνεκούς, ή μήπως  θα αρκεστούν σε ένα φτωχό, πρόχειρο και ανυπόληπτο κανάλι τύπου «ΔΤ».
Η ελλιπής ενημέρωση του υφυπουργού δεν σταματάει εδώ:
- Η μισθοδοσία της ΕΡΤ αφορά το 44% του προϋπολογισμού της εταιρείας και είναι αντίθετα από ότι υποστήριξε ο κ. Καψής πολύ κοντά στο «ιδανικό» 40% με βάση τα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά πρότυπα και τις έρευνες της EBU. Διευκρινίζουμε, δε, ότι σχεδόν σε όλες τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στον κόσμο, οι δαπάνες για τη μισθοδοσία υπερβαίνουν κατά πολύ το 40%. Να υπενθυμίσουμε ότι ο εξορθολογισμός δαπανών από το 60% στο 40% επετεύχθη από τη Διοίκηση της ΕΡΤ το 2010, με την εταιρεία σε λειτουργία και χωρίς αντιδράσεις των εργαζομένων, όπως ισχυρίζονται οι εμπνευστές του «μαύρου». Να επαναλάβουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αντέδρασαν καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση, απαξίωση και αυθαίρετη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μέσω οριζόντιων μέτρων που προέβλεπαν κλείσιμο της ΕΤ1 και των περιφερειακών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Να προσθέσουμε, δε, ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της εταιρείας, πριν το «λουκέτο» οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν λίγο περισσότερο από το 35% της συνολικής λειτουργίας.
- Η «χειροκίνητη τηλεόραση», που απαιτεί δηλαδή αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και αναχρονιστικές μεθόδους, όπως ανέφερε ο κ. Καψής  ήταν κυρίως επίτευγμα των κυβερνήσεων που «φόρτωναν» με… υποχρεώσεις την ΕΡΤ. Να σημειώσουμε ότι μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η ΕΡΤ είναι επιφορτισμένη για την αποκλειστική κάλυψη του συνόλου της δραστηριότητας του προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών αρχηγών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με την υποχρέωση μάλιστα να προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ το τηλεοπτικό υλικό στα ιδιωτικά κανάλια (pool), τα οποία με απόφαση της Πολιτείας τα μετέδιδαν και πρώτοι, υπονομεύοντας τον όποιο ανταγωνισμό με την ΕΡΤ.
Επαναλαμβάνουμε με κάθε σαφήνεια και χωρίς επικοινωνιακούς ελιγμούς. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου, προσφέροντας πολιτικό άλλοθι σε κανένα κόμμα. Θέλουν λύση ουσιαστική και δίκαιη για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και την κοινωνία, μέσα από έναν ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο. Δεν συμμετέχουν σε κανένα «παζάρι» με προαπαιτούμενο να «σφραγιστούν» έστω και για ένα λεπτό τα ραδιοφωνικά – τηλεοπτικά στούντιο και πλατώ των κεντρικών και περιφερειακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και να «αλυσοδεθούν» οι πόρτες του Ραδιομεγάρου.
Η συνέχεια που δόθηκε το βράδυ της 11ης Ιουνίου με την επιταγή της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινής γνώμης δεν ανακόπτεται.
Ούτε ένα λεπτό «μαύρο» κ. Καψή για να εξιλεωθεί το παράνομο μόρφωμα της ΔΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου