Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Η απάντηση των εργαζομένων της ΕΡΤ στην «προκήρυξη» για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα

ΠΟΣΠΕΡΤ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΡΤ

Με μία νέα «καινοτομία» επιχειρεί η κυβέρνηση να «θολώσει» τον εκτροχιασμό από τη νομιμότητα, στην οποία προχώρησε το βράδυ της 11ης Ιουνίου. Το υπουργείο Οικονομικών γίνεται ιδιοκτήτης και διαχειριστής Μέσων Ενημέρωσης. Με απόφαση την οποία υπογράφει η Γενική Διευθύντρια Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου Οικονομικών προϋπολογίζεται το κόστος των προσλήψεων για τη λειτουργία  της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.  Ακολουθεί η ανακοίνωση πρόσληψης από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη.
Πεντακόσιοι ογδόντα εννέα δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί  καλούνται, μέσω της σχετικής πρόσκλησης, να στελεχώσουν έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα (Δ.Τ. άραγε;), ο οποίος «στήθηκε» με την σύμπραξη ιδιωτικών εταιρειών και  θα υπάγεται κατευθείαν στο υπουργείο Οικονομικών.
Το ραδιοτηλεοπτικό γίγνεσθαι  της χώρας «οπισθοχωρεί» τέσσερις δεκαετίες. Η δημόσια ενημέρωση, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία των πολιτών θα πηγάζει πλέον αποκλειστικά από την… κυβέρνηση, με την κυβέρνηση, για την κυβέρνηση. Στα πρότυπα  της κρατικής τηλεόρασης της… Συρίας, η κυβέρνηση δημιουργεί εκ του προχείρου μια αντίστοιχη ραδιοτηλεόραση, όχι πλέον δημόσια, αλλά αυστηρά κυβερνητική. 
Στη δεύτερη φάση οι σχεδιασμοί αλλάζουν την εστία της κυβερνητικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Από τα στούντιο των ιδιωτών μεταφέρεται σε κρατικό «έδαφος», στη  Γενική Γραμματεία Τύπου, όπου και πάλι ιδιώτες εκπέμπουν δημόσιο σήμα. Με μία ακόμη «μετακόμιση», στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη που φρόντισε να καταλάβει από τις 11 Ιουνίου, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη  να υλοποιήσει ένα σχέδιο εκβιασμού της κοινωνίας και των εργαζομένων της ΕΡΤ. Αυτό θα αποτελέσει και την κορύφωση της επίθεσης ενάντια στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και του Πολιτισμού.
Με μία προκήρυξη θέσεων, βασισμένη σε ένα πρόχειρο οργανόγραμμα, και με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει το θέμα ΕΡΤ.
Πρόκειται για μία πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία βρίθει γενικοτήτων και ασαφειών και θίγει βάναυσα τους εργαζόμενους. Δεν είναι υγιής και «καθαρή» και ως εκ τούτου αφερέγγυα. Η κυβέρνηση δείχνει «αξιοζήλευτη» σπουδή να στήσει σκηνικό εμφυλίου μεταξύ των εργαζομένων που αγωνιούν, αλλά δεν τρομοκρατούνται.
Κρίμα για τους φερόμενους υπέρμαχους του διαλόγου. Κρίμα γι’ αυτούς που προσπέρασαν προκλητικά την όποια θετική πρωτοβουλία των εργαζομένων της ΕΡΤ να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσης, με την κατάθεση νομικά και θεσμικά τεκμηριωμένων προτάσεων.
Οι μάσκες έπεσαν. Ποτέ δεν ήταν ζητούμενο η λύση. Το μόνο που αναζητούσε η κυβέρνηση είναι να σταματήσει η ΕΡΤ να εκπέμπει το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, τη διαδικτυακή ενημέρωση και το πολιτιστικό έργο, που αγκαλιάζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, και να «εκδικηθεί» τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δηλώνουμε για άλλη μία φορά παρόντες τόσο στην παραγωγή πλήρους ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, αντάξιο ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, όσο και σε ένα ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο.
ΠΟΣΠΕΡΤ
Συντονιστικό Δημοσιογράφων ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου