Ο χρόνος είναι, πλέον, πολύ λίγος για τους περισσότερους συναδέλφους, συμβασιούχους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ, ενώ για τους ανταποκριτές οι συμβάσεις έχουν λήξει από τις 30 Νοεμβρίου. Συνολικά, 700 συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων της Δημόσιας Τηλεόρασης βρίσκονται ξανά μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και μάλιστα, αυτή τη φορά, με τις εναλλακτικές επιλογές ανεύρεσης εργασίας εξαιρετικά περιορισμένες.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μείνουν στο δρόμο τουλάχιστον το 50% των συναδέλφων, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΡΤ ζητά επισήμως, να εξαιρεθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση από αυτή την υποχρέωση, με δεδομένο ότι ο υπάρχων αριθμός των συμβασιούχων είναι αναγκαίος για την εύρυθμη λειτουργία της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των πολυμέσων.
Επειδή ο αγώνας που δόθηκε, μέχρι αυτή την ώρα, για το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, τρεις, μόλις εβδομάδες πριν την αποχώρηση και των τελευταίων (οι συμβάσεις τους λήγουν 17 Ιανουαρίου), κρίνεται σκόπιμο να τεθεί προς την πλευρά της διοίκησης το ζήτημα των κριτηρίων με τα οποία θα γίνουν οι ανανεώσεις.
Η εμπειρία των περυσινών ανανεώσεων ήταν, για πολλούς από τους συναδέλφους μας, πικρή. Τον Δεκέμβρη του 2010 και κυρίως τον Ιανουάριο του 2011, έμειναν εκτός ΕΡΤ πολλοί έμπειροι συνάδελφοι, με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στην ενημέρωση της Δημόσιας Τηλεόρασης και με καθημερινή παρουσία στις ειδήσεις και σε ενημερωτικές εκπομπές, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι η τελική αξιολόγηση θα γινόταν με αδιάβλητες και αξιοκρατικές διαδικασίες.
Η εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία κάτω από την οποία θα γίνει, αυτή τη φορά, η αξιολόγηση των συναδέλφων που θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους, αλλά και η ίδια η δεοντολογία που θα πρέπει να διέπει τέτοιου είδους διαδικασίες επιβάλουν, αυτή τη φορά, να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής.
Σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξει, κατά προτεραιότητα, η επαγγελματική επάρκεια του δημοσιογράφου, έτσι όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του. Πρωταρχικός, επίσης, παράγοντας και βασικό κριτήριο για την τελική επιλογή θα πρέπει να είναι ο χρόνος προϋπηρεσίας στην ΕΡΤ, καθώς υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν εργαστεί στον τομέα της Ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης για πολλά χρόνια, με αλλεπάλληλες συμβάσεις και σε θέσεις ενταγμένες στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό το τελευταίο (το κατά πόσο δηλαδή το αντικείμενο εργασίας απαιτεί την καθημερινή και αδιάλειπτη παρουσία του δημοσιογράφου στις ειδήσεις και σε καθημερινές ή εβδομαδιαίες ενημερωτικές εκπομπές) μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη ξεχωριστό κριτήριο αξιολόγησης. Τέλος, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η τυπική υποχρέωση του κάθε συναδέλφου να μην απασχολείται σε άλλη θέση σε δημόσιο φορέα και σε ανταγωνιστικό μέσο ενημέρωσης, κριτήρια που την επίμαχη περίοδο της προετοιμασίας της διαδικασίας επιλογής των υφισταμένων συμβάσεων, τέθηκαν ως πρωταρχικά από την πλευρά της τότε διοίκησης, χωρίς, τελικά, να ισχύσουν στην πράξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου