Στις 17 Ιανουαρίου λήγουν και οι τελευταίες από τις συνολικά 168 συμβάσεις δημοσιογράφων, που εργάζονται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, στην ΕΡΤ (ήδη έληξαν οι συμβάσεις των ανταποκριτών). Συνολικά, 700 συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων της Δημόσιας Τηλεόρασης αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να μείνουν χωρίς δουλειά το 50% των υπαρχόντων συμβασιούχων.
Για πολλούς από αυτούς τους συναδέλφους, η εξέλιξη αυτή είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται ως κακό ανέκδοτο, για πολλοστή φορά. Πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στη θέση τους, παρέχοντας δημοσιογραφικό έργο υψηλών απαιτήσεων, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα πολυμέσα, χωρίς ωράριο, αποτελώντας, σε αρκετές περιπτώσεις, πραγματικά πολυεργαλεία στον νευραλγικό τομέα της ενημέρωσης. Οι περισσότεροι έχουν εργαστεί αδιάλειπτα για πολλά χρόνια, σε θέσεις τακτικού προσωπικού, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και με πολλές και επαναλαμβανόμενες συμβάσεις έργου, μέχρι και τον Ιούνιο του 2010. Στη συνέχεια, έζησαν τον εφιάλτη της ανεργίας για περισσότερο από 7 μήνες, ακούγοντας υποσχέσεις για συνοπτικές διαδικασίες που δήθεν θα οδηγούσαν σε σύντομες ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2011, υπογράφηκαν 168 συμβάσεις ορισμένου χρόνου για θέσεις δημοσιογράφων, οδηγώντας δεκάδες συναδέλφους οριστικά εκτός ΕΡΤ.
Σήμερα, η διοίκηση της εταιρείας επικαλείται δεσμεύσεις που απορρέουν από τον νόμο για τις ΔΕΚΟ (στις οποίες η ΕΡΤ εντάχθηκε, σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις γι αυτό) και ξεκαθαρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει μόνο τις μισές από τις υπάρχουσες θέσεις συμβασιούχων.
Οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ βρίσκονται, για μία ακόμη φορά, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και καλούνται να πληρώσουν, με προσωπικό κόστος, τις επιλογές μιας αδιέξοδης πολιτικής (ένταξη της ΕΡΤ στις ΔΕΚΟ και στο ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κλπ), που οδηγεί στη συρρίκνωση και την απαξίωση της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Ως συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Τηλεόρασης, καλούμε όλους όσοι θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το αν θα παραμείνουμε ή όχι στις θέσεις μας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Το ύψιστο αγαθό της Ενημέρωσης δεν μπορεί να εντάσσεται στις λογικές των ΔΕΚΟ και οι δημοσιογράφοι να αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, με εντεταλμένο παρόν και αμφίβολο μέλλον.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα διασφαλίζει τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και την ανανέωση των συμβάσεων για όλους. Κανείς από μας δεν περισσεύει και το έχουμε αποδείξει τόσο με τον όγκο όσο και με την ποιότητα της δουλειάς μας, σε ένα μέσο με ιδιαίτερες απαιτήσεις και ξεχωριστό ρόλο στον χώρο της Ενημέρωσης και του Πολιτισμού, όπως είναι η ΕΡΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου