«Λουκέτο» διαρκείας στην ΕΡΤ
Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ.
H διοίκηση της ΕΡΤ μετά το «φροντιστήριο» λογοκρισίας εντός του
Ραδιομεγάρου... παραδίδει δημόσια και δωρεάν μαθήματα Δημοκρατίας με
αρθρογραφία στον κυριακάτικο Τύπο, ενώ δεν έχει βρει ούτε λεπτό για
συναντήσεις με τους εργαζομένους
Στη ναπολεόντεια στάση της διοίκησης της ΕΡΤ, και εξαιτίας των αδέξιων
χειρισμών των Νίκου Σίμου και Αιμίλιου Λιάτσου, οι εργαζόμενοι έπειτα
από δύο εβδομάδες κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν με νέες
στάσεις εργασίας από τις 9 σήμερα το βράδυ έως τα μεσάνυχτα (κεντρικό
δελτίο ειδήσεων με την Ελλη Στάη) και αύριο και μεθαύριο από τις 7 έως
τις 10 π.μ.Στο πακέτο των διεκδικήσεών τους οι εργαζόμενοι ζητούν -εκτός από την άμεση ανάκληση της «δίωξης» των παρουσιαστών της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση»- υπογραφή ΣΣΕ, «πάγωμα» κάθε μεικτής και εξωτερικής παραγωγής στη ΝΕΤ και την ΕΡΑ κ.ά. Δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά την «καρατόμηση» της «Πρωινής Ενημέρωσης» και με έκδηλη τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και τον ιδιαίτερο προβληματισμό της κυβέρνησης για τους πρωτοφανείς χειρισμούς της διοίκησης της ΕΡΤ με τα αλλεπάλληλα κρούσματα λογοκρισίας και τις επιδόσεις στην τηλεθέαση να θυμίζουν επαρχιακό κανάλι, το Μαξίμου φέρεται να δρομολογεί αμέσως μετά τον ανασχηματισμό το ξήλωμα των υπαιτίων (Ν. Σίμος, διευθύνων σύμβουλος, Αιμ. Λιάτσος, γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης, και Β. Θωμόπουλος, διευθυντής ειδήσεων, αλλά και άλλων στελεχών στην ΕΡΤ).
Μάλιστα, η σχετική πληροφορία έφθασε στ' αυτιά του Αιμ. Λιάτσου, ο οποίος την ίδια στιγμή που διαρρέει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει το δίδυμο Κ. Αρβανίτης - Μ. Κατσίμη ορίζει εσπευσμένα για σήμερα στις 11 π.μ. συνάντηση με τους εργαζομένους, τους οποίους μέχρι χθες αγνοούσε επιδεικτικά.
Επανέρχεται στην ατζέντα
Παράλληλα, την Πέμπτη με πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Τέλλη επανέρχεται στην ατζέντα του ΔΣ της ΕΡΤ το θέμα της «Πρωινής Ενημέρωσης», ενώ ένα ακραίο, πλην πιθανότατο σενάριο κάνει λόγο για πλήρη απομάκρυνση του διδύμου από το ζωντανό πρόγραμμα (σ.σ.: η σύμβαση του Κ. Αρβανίτη λήγει τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ η Μ. Κατσίμη εργάζεται με καθεστώς απασχόλησης αορίστου χρόνου). Το σενάριο αυτό, άλλωστε, ταιριάζει γάντι με το πνεύμα του κειμένου του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Ν. Σίμου στην «Καθημερινή».
Αν και ο Ν. Σίμος προΐσταται της δημόσιας τηλεόρασης, την οποία ο ίδιος απαξιώνει με τις αλλεπάλληλες λογοκριτικές παρεμβάσεις του, στο άρθρο του βγαίνει και από πάνω σπεύδοντας εν όψει του ΔΣ της Πέμπτης να ανακηρύξει τους δύο παρουσιαστές της «Πρωινής Ενημέρωσης» δημοσιογραφικά «ανεπαρκείς», που καταπατούν «κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αντικειμενικότητας».
Ενοχλημένος όχι από την απαξίωση της ΕΡΤ και το «λουκέτο» που εκείνος και οι συν αυτώ βάζουν στην ΕΡΤ, αλλά επειδή έχουν πληθύνει τα σχόλια «περί ελευθεροτυπίας, λογοκρισίας και δημοκρατικής συμπεριφοράς», θεωρεί ότι «οι επιθέσεις γίνονται επειδή η έννοια της δημοκρατίας ξεχείλωσε, κυριολεκτικά, στη Μεταπολίτευση, καθώς ο πολιτικός κόσμος είχε παρασυρθεί στη μονοσήμαντη συμπλεγματική προσπάθεια να αποκαταστήσει τις τρωθείσες από δικτατορίες και προδικτατορικές αυθαιρεσίες δημοκρατικές δομές της πολιτείας...».
«Οι δηλώσεις αυτές διαπνέονται από ενοχές», αναφέρει στο «Εθνος» ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τονίζει ότι «ο Ν.Σίμος δεν έχει δικαίωμα να καταθέτει σχετικές απόψεις ως διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τηλεόρασης. Ως δημοσιογράφος σαφώς και μπορεί να λέει ό,τι θέλει», τονίζει ο κ. Πλειός, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κ. Σίμος εκφράζει απόψεις που συνάδουν μάλλον με την ιδιότητα του συμβούλου επικοινωνίας της ΝΔ παρά με τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.
Τέλος, ο κ. Πλειός θεωρεί εξαιρετικά προσβλητική την αποστροφή του λόγου του κ. Σίμου, σύμφωνα με τον οποίο δεν δικαιούνται να τον λοιδορούν όσοι δεν είχαν γεννηθεί επί δικτατορίας, καθώς όπως χαρακτηριστικά και άστοχα αναφέρει ο Ν. Σίμος «δεν μπορούσαν τότε να γνωρίζουν στην πράξη τη διαφορά ενός αυταρχικού καθεστώτος έναντι της δημοκρατικής λειτουργίας».
«Δηλαδή το μονοπώλιο της διατύπωσης σχολίων για τη δικτατορία και τις αυταρχικές συμπεριφορές έχουν μόνο όσοι έχουν βιωματική εμπειρία και όχι σε βάθος ιστορική γνώση;», αναρωτιέται ο κ. Πλειός.
ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου