Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Αποχαιρετισμός στον Φίλιππο Συρίγο


Ο Φίλιππος Συρίγος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου, 12 Οκτωβρίου 2013, στα 65 του χρόνια. Εδώ και καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο. Οι περισσότεροι θα τον θυμόμαστε, όμως, για τις υπόλοιπες μάχες που έδωσε στη ζωή του. Αυτές που τον κατέστησαν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής δημοσιογραφίας.

 Το όνομά του συνδέθηκε με τη χρυσή περίοδο του ελληνικού μπάσκετ. Αυτό που θα ανακαλεί το ευρύ κοινό είναι η φωνή του, η οποία σφράγισε τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 -σηματοδοτώντας την έναρξη αυτής της χρυσής περιόδου- καθώς και εκατοντάδες άλλες μεταδόσεις που ακολούθησαν.

Η δουλειά του, όμως, υπήρξε καθοριστική κυρίως για την ουσία της αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο ίδιος πρωτοστάτησε όλα αυτά τα χρόνια σε μια σειρά αποκαλύψεων για σκάνδαλα που αφορούσαν την αθλητική βιομηχανία, το ντόπινγκ, το παρασκήνιο πίσω από την ανάληψη και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, και τις σκοτεινές διασυνδέσεις μεταξύ του επαγγελματικού αθλητισμού, της Πολιτείας και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Η μαχητική του πένα συνέβαλε καταλυτικά στη σύνδεση του ονόματος της Ελευθεροτυπίας με αυτού του είδους την ερευνητική δημοσιογραφία και στον καθορισμό της αντίστοιχης ταυτότητας του αθλητικού τμήματος της “Ε”, του οποίου υπήρξε προϊστάμενος επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Παράκληση της οικογένειάς του Φίλιππου Συρίγου- προφανώς και του ιδίου- ήταν να μην γραφτεί τίποτα για τον θάνατό του, παρά μόνο μετά την κηδεία του. Οι συνάδελφοί του στην Ελευθεροτυπία και στο enet.gr, δεν θα μπορούσαμε παρά να σεβαστούμε αυτή την επιθυμία.

Στην οικογένειά του και στους δικούς του ανθρώπους, που τον αποχαιρέτησαν το πρωί της Δευτέρας από το νεκροταφείο της Αναστάσεως στο Κερατσίνι, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.




Ανακοινώσεις για το θάνατο του Φίλιππου Συρίγου



Συλλυπητήρια για το θάνατο του Φίλιππου Συρίγου εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, η ΔΗΜΑΡ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


 

Ανακοίνωση του  υφυπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού:

 

«Ο Φίλιππος Συρίγος συνδέθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων τόσο με τη μετάδοση μεγάλων στιγμών του ελληνικού αθλητισμού, όσο και με την ερευνητική δημοσιογραφία την οποία υπηρέτησε με πάθος. Στους οικείους του, καθώς και στη δημοσιογραφική οικογένεια εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

 

 

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:
 
Φτωχότερη είναι η ελληνική δημοσιογραφία μετά τον θάνατο του Φίλιππου Συρίγου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών. Ήταν ένας μαχητικός δημοσιογράφος που συνέδεσε τη φωνή του με το ελληνικό μπάσκετ και ιδιαίτερα με τον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987 όταν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
 
Η κριτική στάση του στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και τα ζητήματα που ανέδειξε, τον κατατάσσουν στους κορυφαίους δημοσιογράφους. 
 
Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει στους οικείους του τα θερμά της συλλυπητήρια. 


Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών:

 

’Σίγησε’’ μία αυθεντική φωνή
 
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φίλιππου Συρίγου.
 
Η αυθεντική του φωνή μπορεί να ‘’σίγησε’’, όμως, η κληρονομιά που αφήνει ο Φίλιππος είναι τεράστια.
 
Η οικογένεια του ελληνικού μπάσκετ, έγινε ακόμη πιο φτωχή με το χαμό του Φίλιππου, ο οποίος, πάλεψε μέχρι το τέλος και ‘’έφυγε’’ με ψηλά το κεφάλι.
 
‘’Καλό ταξίδι’’ Φίλιππε!

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ:

 

Εκφράζουμε την θλίψη μας για την απώλεια του Φίλιππου Συρίγου και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
 
Τον γνωρίσαμε με αφορμή μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, μας πρόσφερε με την ευθύτητα της γνώμης και το έγκυρο ρεπορτάζ του μια άλλη ανάγνωση στα αθλητικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας.
 
Δεν δίσταζε να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Δυνάμωσε τη φωνή όσων είπαν όχι στην καταστροφική για τη χώρα διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, πρόσφερε πάντα την προσωπική του συμβολή στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και του αθλητικού κόσμου για σοβαρά προβλήματα, όπως η βία και το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Έδειχνε πάντα με παρρησία τους υπεύθυνους, με προσωπική στοχοποίηση από αυτούς που δικαίως έθιγε με τη πένα και τον αιχμηρό λόγο του.
 
Έφυγε ένας μαχητής, ένας ασυμβίβαστος της αθλητικής δημοσιογραφίας.
 
από το http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου