Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΡΤ


Δήλωση διευθύνοντος συμβούλου ΕΡΤ,  Νίκου Σίμου 
Με αφορμή την δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης κ. Νίκος Σίμος έκανε την ακόλουθη παρατήρηση:
“Σέβομαι την κάθε άποψη, πολύ περισσότερο την άποψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ. Συζητώ την κάθε θέση που διατυπώνεται προβάλλοντας τη δική μου επιχειρηματολογία και θεωρώ ότι κάθε μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ νομιμοποιείται και υποχρεούται να εκφέρει τη δική του άποψη στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου μεταξύ πολιτισμένων ανθρώπων.
Αυτή η θέση μου δεν σημαίνει και αποδοχή κάθε απόπειρας χειραγώγησής μου, από άλλα μέλη του ΔΣ, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί συνεννόηση για τον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων που ανακύπτουν, κρισίμων ή μη. Πολύ περισσότερο δεν αποδέχομαι την εκ προοιμίου δέσμευσή μου, από άλλα ,μέλη του ΔΣ και μάλιστα με δημόσια αναφορά τους, στο τί προτίθεμαι να πράξω. ΟΙ μαριονέττες είναι χαρακτηριστικά στοιχεία άλλων εποχών…
Απορία Συντάκτου: τι σημαίνει το ," ...όταν μάλιστα έχει προηγηθεί συνεννόηση για τον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων...";  Μήπως ότι ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ παραβίασε κάποια συμφωνία, εντολή, οδηγία με τη δήλωσή για το θέμα Αρβανίτη Κατσίμη...;  
 Δήλωση του προέδρου του ΔΣ της ΕΡΤ Νίκου Τέλλη
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, κ. Νίκος Τέλλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη θέση που διατύπωσε για το θέμα της εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και της προσωρινής απομάκρυνσης των παρουσιαστών της, κ.κ. Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης που διεξήχθη σήμερα εκτός ημερησίας διατάξεως στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας:
«Κατ' αρχήν δεν στερείται βάσεως η συζήτηση περί παραβιάσεως κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας εκ μέρους των παρουσιαστών της εκπομπής. Κανόνες οι οποίοι, μεταξύ των άλλων, επιβάλλουν τόσο την επαρκή διασταύρωση των μεταδιδόμενων πληροφοριών όσο και το να δίδεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης των απόψεων όλων των, κάθε φορά, εμπλεκομένων. Από την άλλη μεριά, πάντως, παίρνοντας υπόψη ότι:
- α) μόνο προσωρινώς απομακρύνθηκαν από την εν λόγω εκπομπή οι παρουσιαστές της και
- β) εάν τυχόν η απομάκρυνση των εν λόγω δημοσιογράφων προσλάμβανε μόνιμο χαρακτήρα θα επρόκειτο για ένα μέτρο ακραίο, δυσανάλογα επαχθές και περιοριστικό της δημοσιογραφικής ελευθερίας και, ως τέτοιο, θα κινδύνευε να αδικήσει την εμπεδωμένη στο τηλεοπτικό κοινό εικόνα σοβαρότητας, αντικειμενικότητας και πολυφωνίας που γενικώς έχει και οφείλει να έχει η ΕΡΤ ως αξιόπιστη δημόσια τηλεόραση,
θεωρώ επιβεβλημένο τις επόμενες κιόλας ημέρες να υπάρξει επαφή της διοίκησης με τους δύο δημοσιογράφους, προκειμένου να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εκτόνωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μετά το επίμαχο περιστατικό της εκπομπής και όσα επακολούθησαν».






4 σχόλια:

  1. Η ποιότητα Αρβανίτη Κατσίμη στην ενημέρωση ήταν μοναδική. Και ελπίζουμε να δούμε πάλι Αρβανίτη Κατσίμη, και μάλιστα όχι στο ωράριο της εξορίας αλλά σε ωράριο αντίστοιχο της αξίας τους. Γιατί έχουν κάνει τη διαφορά στην ενημέρωση. Και είμαστε πάρα πολλοί αυτοί που απαιτούμε το δικαίωμά μας στην ενημέρωση.
    Εύη Βουλγαράκη-Πισίνα
    Δρ. Θεολογίας, συγγραφέας, Διευθύντρια Παραγωγής των Εκδόσεων Μαΐστρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον τα έχουν χαμένα και προσπαθούν με την αρωγή του κου Λιάτσου να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας...
    (Η εισήγηση του Τέλη Σαμαντά στο Δ. Σ. της ΕΡΤ σχετικά με την αναστολή της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση»).Η ΕΡΤ πρέπει να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική δεοντολογία χωρίς να προσφεύγει σε διοικητικά μέτρα
    (Η εισήγηση του Τέλη Σαμαντά στο Δ. Σ. της ΕΡΤ σχετικά με την αναστολή της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση»).
    Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Δ. Σ. της ΕΡΤ κ. Νίκου Τέλλη και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Νίκου Σίμου, θεωρώ υποχρέωση μου να δημοσιοποιήσω την εισήγηση μου στη συνεδρίαση του Δ. Σ. (Εισή
    γηση που μετά από αίτημα μου έγινε εκτός ημερήσιας διάταξης, στην αρχή της συγκεκριμένης συνεδρίασης).
    Η εισήγηση μου, περιελάμβανε μεταξύ άλλων τα εξής:
    …Αναφέρομαι στο ζήτημα της αναστολής «μέχρι νεωτέρας» της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» του κ. Αρβανίτη και της κ. Κατσίμη. Θεωρώ πως η απόφαση ήταν βεβιασμένη, πάρθηκε αβασάνιστα, με σοβαρές συνέπειες και στην εικόνα της ΕΡΤ και στη λειτουργία της. Ως άμεση δε επίπτωση –και πέρα από το ειδικό βάρος της ίδιας της απόφασης- πρόσφερε την ευκαιρία σε ποικίλους πολιτικούς και άλλους κύκλους να προσάψουν στην ΕΡΤ λογοκριτική διάθεση και παράλληλα την αφορμή σε διάφορες αντιδράσεις με αποκορύφωμα την κύρηξη της απεργίας εκ μέρους της ΠΟΣΠΕΡΤ –η πρώτη που γίνεται με αφορμή απομάκρυνση παρουσιαστών.
    Κατ’ αρχήν όσον αφορά τη συγκεκριμένη εκπομπή διευκρινίζω ότι θα με έβρισκαν σύμφωνο οι αιτιάσεις για τη μη τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας–όπως αναφέρει και στη δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σίμος- εάν δεν συνέπιπταν με τη λήψη διοικητικών μέτρων όπως η απομάκρυνση των παρουσιαστών της εκπομπής. Ακριβώς διότι η τήρηση της δεοντολογίας δεν επιβάλλεται με τα έσχατα διοικητικά μέτρα διότι τότε τα ίδια τα μέτρα συνιστούν παραβίαση της ελευθεροτυπίας.
    Με προβληματίζει και με ανησυχεί η αντίδραση της Διοίκησης της ΕΡΤ «να απομακρυνθούν μέχρι νεωτέρας οι παρουσιαστές». Αντίδραση η οποία, επαναλαμβάνω, θεωρώ ότι ήταν δυσανάλογα αυστηρή, πάρθηκε βεβιασμένα και χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες.
    Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε στη σημερινή σοβαρή κατάσταση. Και η κατάσταση αυτή είναι σοβαρή διότι πέρα από το ότι τώρα η ΕΡΤ έχει βρεθεί στη δυσχερή θέση να απολογείται, παραλλήλως να παρακολουθούμε, λόγω της απεργίας, την τηλεθέαση να καταβαραθρώνεται και τη δημόσια τηλεόραση να απαξιώνεται, έχουμε και μία ιδιαίτερα και εξαιρετικά επικίνδυνη επίπτωση: στις κρίσιμες αυτές για την πορεία της χώρας ημέρες η δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχουν εγκαταλείψει την ενημέρωση του ελληνικού λαού, την οποία έχουν αναλάβει τα ιδιωτικά κανάλια.
    Από αυτή την άποψη, και σύμφωνα με όσα ανέφερα, θεωρώ πως το Δ. Σ. πρέπει να πάρει απόφαση να συστήσει στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης να ανακαλέσει την αναστολή της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα προς τους δύο δημοσιογράφους την υποχρέωση τους να τηρούν απαρεγκλίτως τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
    Πιστεύω πως έτσι και μόνον έτσι η Διοίκηση της ΕΡΤ θα αποδείξει πως είναι ικανή να τηρεί και να επιβάλει τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας χωρίς να προσφεύγει σε μέτρα διοικητικού χαρακτήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια απο τις χαρές μας στη δημοσιογραφική ενημερωση στην TV είναι η πρωινη εκπομπή του δίδυμου Αρβανίτη - Κατσίμη. Είναι απαράδεκτο για τη δική μας τηλεόραση (που χρυσοπληρώνουμε επί πλεόν) - την ΕΡΤ εννοώ - να μας την στερειτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας τα λέει καλά ο άλλος Τέλης (Σαμαντάς)...Δηλαδή, θα έπρεπε να κάνει στραβά μάτια ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης και να αποδεχθεί τις συστηματικές παραβάσεις και παραβιάσεις της Δεοντολογίας για να μη θιγούν τα "παιδιά". Κι ας αφήσουμε την τελευταία εκπομπή και το περιεχόμενό της. Οι επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης; Οι μορφασμοί και το λαϊκό δικαστήριο σε άλλα θέματα; Οι επιθέσεις εναντίον του ΕΣΡ επειδή δεν επιτρέπει την γκριζό-μαυρη διαφήμιση για τους εκδοτικούς οίκους στην παρουσίαση βιβλίων από την συγκεκριμένη εκπομπή; Αλλά για όλα αυτά κάνουμε "μούγκα" στην "προοδευτική" στρούγκα!

      Διαγραφή