Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Μάναλης, Κεδίκογλου, Καψής, Στουρνάρας: Το Κωμικό Κουαρτέτο Των Άκυρων


Όταν ο κ. Μάναλης ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ δήλωνε στη Βουλή και μπροστά στους βουλευτές όλων των κομμάτων ότι “δεν έρχεται να την κλείσει αλλά να την εξυγιάνει και να την αναπτύξει”. Στη συνέχεια, ο κ. Κεδίκογλου με ένα αχαρακτήριστο κείμενο και μια άθλια ερμηνεία έμοιαζε βέβαιος ότι κανένας δεν θα ενοχλούνταν από το μαύρο στις οθόνες της τηλεόρασης στις 11 Ιουνίου. Κι ύστερα ήρθε ο κ. Καψής: Με το “προσωπικό του κύρος” εγγυήθηκε τη νομιμότητα του μεταβατικού φορέα. Τώρα θέλουν να βγάλουν Ειδήσεις: από τα studio του καταχρεωμένου MEGA και τα κυβερνητικά γραφεία ετοιμάζονται να εκπέμψουν “αντικειμενικές” ειδήσεις.

Αν ζούσαμε σε μια χώρα μακρινή, θα είχαμε γελάσει πολύ με την κατάντια των θεσμών στον μακρινό τόπο που λέγεται Ελλάδα. Όμως ζούμε εδώ και βλέπουμε ότι μετά την ΕΡΤ έρχεται η σειρά της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της πρώτης κατοικίας, των θανάτων για ένα εισιτήριο τρόλεϊ, της κοινωνίας ολόκληρης. Και δεν γελάμε καθόλου!

Ξεγελώντας τον εαυτό μου ότι ζω κάπου μακριά και εξακολουθώ να γελάω με την κατάντια αυτής της μακρινής χώρας -της Ελλάδας- βλέπω το Κωμικό Κουαρτέτο να συμπληρώνεται από τον κ. Στουρνάρα. Και εξηγούμαι: Σε πολλούς από τους οποίους είχαν κάνει αιτήσεις για το ενδιάμεσο μόρφωμα, ήρθε χθες το βράδυ από το Υπουργείο Οικονομικών (του οποίου ηγείται ο κ. Στουρνάρας) το εξής e-mail:

Κύριε/Κυρία Η αίτηση σας (αφορά το όνομα...) για πρόσληψη στον μεταβατικό φορέα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης περιείχε λάθη ή παραλείψεις και ως εκ τούτου κρίθηκε άκυρη. Έχετε την δυνατότητα να υποβάλετε νέα αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση edt.prok2013@minfin.gr , επισυνάπτοντας το συμπληρωμένο αρχείο EXCEL με το βιογραφικό σας(*) από την Τρίτη 20 Αυγούστου 2013 και ώρα 8.00π.μ. έως την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013 στις 12.00μ.μ. (*)Παρακαλείστε να χρησιμοποιήσετε για την συμπλήρωση της νέας αίτησης, μόνο το πρότυπο που σας αποστέλλουμε και να το στείλετε μόνο με την διαδικασία του συννημένου.
Υπ. Οικονομικών

(η ορθογραφία όλη δική τους)

Φαίνεται ότι η κωμωδία περνάει σε νέα φάση με το e-mail αυτό. Και το ερώτημα είναι ποιο δικαστήριο ποιας πεμπτοκοσμικής χώρας θα μπορούσε να χαρακτηρίσει μια διαδικασία πρόσληψης νόμιμη όταν στο τυπικό μέρος:
1.      Δεν προβλέπεται στην προκήρυξη διαδικασία ενστάσεων
2.      Ανακοινώνονται τα ονόματα των επιτυχόντων πριν την τελική επεξεργασία των αιτήσεων (βλ. 7)
3.      Υπό την αίσθηση ότι “κάπου έχουμε κάνει λάθος” ο αρμόδιος υπουργός αναγκάζεται να αναφερθεί προφορικά σε δυνατότητα ενστάσεων
4.      Έρχεται σε κάποιους αυτό το e-mail που χαρακτηρίζει άκυρες κάποιες αιτήσεις αλλά όχι και τόσο... άκυρες, αφού ζητάει να υποβληθούν και πάλι.
5.      Δεν σημειώνονται τα πιθανά λάθη και οι παραλείψεις σε κάθε αιτούντα.
6.      Πώς ξέρει ο κ. Μάναλης και η ομάδα του ότι κάποιος υποψήφιος στην αίτηση, δηλαδή στο βιογραφικό του, έχει κάνει λάθη ή παραλείψεις.
7.      Με τη νέα υποβολή αιτήσεων από όσους είχαν κάνει “λάθη ή παραλείψεις” τίθεται σε απόλυτη αμφισβήτηση ο κατάλογος των επιτυχόντων που το ίδιο το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα.


Και ως προς το ζήτημα της διαφάνειας:
1.      Κανείς δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των ανθρώπων που επεξεργάζονται τις αιτήσεις. Πρόκειται για μια ομιχλώδη επιτροπή υπό τον κ. Μάναλη.
2.      Αν θεωρήσουμε ότι το ΑΣΕΠ, που είναι ειδικό στο ζήτημα αυτό, για να επεξεργαστεί 12.500 χιλιάδες αιτήσεις θα χρειαζόταν περίπου εννέα μήνες, πώς η ομιχλώδης ομάδα υπό τον κ. Μάναλη βγάζει αποτελέσματα σε έναν;

Ορισμένοι από εμάς, που λόγω της σχέσης μας με την ΕΡΤ δεν είχαμε εργασιακά δικαιώματα να διεκδικήσουμε, αποφασίσαμε να κάνουμε αίτηση στον μεταβατικό φορέα. Όχι για να δουλέψουμε σ' αυτό το έκτρωμα που επεξεργάζονται στα υπόγεια του Μαξίμου κάθε λογής Μουρούτηδες αλλά με έναν και μοναδικό σκοπό: ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. Και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο μέχρι το Κωμικό Κουαρτέτο των Άκυρων να καταλάβει ότι η μοναδική νόμιμη λύση είναι να γυρίσει τον χρόνο στις 10 Ιουνίου. Και ύστερα με διακομματική επιτροπή (πλην Χ.Α.) και τη συμμετοχή των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στην ΕΡΤ.

Επειδή δεν ζούμε σε μια μακρινή χώρα για να γελάμε κι έτσι -αναγκαστικά- οργιζόμαστε, παραμένουμε στην Ανοιχτή ΕΡΤ της Κατάληψης, συντονιζόμαστε με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τα σωματεία των εργαζομένων, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της κοινωνίας σε κάθε εστία αδικίας.

Βγάζουμε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού του ενδιάμεσου φορέα ΑΚΥΡΗ. Κι όταν λέμε ΑΚΥΡΗ, εννοούμε ΑΚΥΡΗ!

Οι αγώνες συνεχίζονται!

Γιώργος Φλωράκης

Β' και Γ' Πρόγραμμα ΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου