Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΤ5 Αυγούστου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΤ χαιρετίζει τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, που για 2 σχεδόν  μήνες παράγουν το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και τις διαδικτυακές υπηρεσίες της πραγματικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, διασώζοντας με εθελοντική εργασία  κάτω από δύσκολες συνθήκες τη χαμένη τιμή της δημοκρατίας και εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ.
Η δικομματική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια επίθεση εξαπάτησης των εργαζομένων της ΕΡΤ για να απαλλαγεί από το αγκάθι της ανοιχτής ΕΡΤ.
Την περασμένη Παρασκευή, προχώρησε σε μια δεύτερη προκήρυξη 1453 νέων θέσεων εργασίας με δίμηνη σύμβαση στο μόρφωμα ΔΤ. Ο αριθμός 1453 δεν ήταν τυχαίος. Τα διεστραμμένα μυαλά των σχεδιαστών του εγχειρήματος νομιμοποίησης της ΔΤ ήθελαν ο αριθμός αυτός να συμβολίζει την τελική επίθεση για την «άλωση» των χώρων της ανοιχτής ΕΡΤ.
Η προκήρυξη αυτή, όπως και η προηγούμενη για 589 θέσεις στο μόρφωμα, έχει σκοπό να παρασύρει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ στην νομιμοποίηση του εγκλήματος του μαύρου της 11ης Ιουνίου, στην απεμπόληση κάθε εργασιακού τους δικαιώματος και στην απόλυτη υποταγή τους στο κυβερνητικό μόρφωμα που τολμούν να ονομάζουν Δημόσια Τηλεόραση.
Στην προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως εργαλείο, έναν αριθμό «συναδέλφων» είτε διευθυντικών στελεχών είτε «πρόθυμων» συνδικαλιστών που μετατράπηκαν ή αποσκοπούσαν να μετατραπούν σε διευθυντές, οι οποίοι με υπόγειους και ύπουλους τρόπους, προωθούσαν τη γραμμή της κυβέρνησης και τις «υποσχέσεις» του Καψή με συνεχείς ψυχολογικές πιέσεις σε συναδέλφους. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι σε όλους μας γνωστοί και οι ίδιοι και ο ρόλος τους ως «πέμπτη φάλαγγα». Ευελπιστούν (και ίσως το πετύχουν) να έχουν προνομιακές ατομικές συμβάσεις και διευθυντικές θέσεις στο μόρφωμα της ΔΤ. Την απάντηση- που θα είναι σκληρή-  θα την πάρουν πρώτα από εκείνους τους εργαζόμενους που παρέσυραν όταν σύντομα οι τελευταίοι καταλάβουν ότι εξαπατήθηκαν. 
Οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου της ΕΡΤ, για το συνολικότερο συμφέρον της χώρας αλλά και για το προσωπικό τους δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα της συμμετοχής στη διαδικασία της προκήρυξης.
Αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, κάποιοι συνάδελφοι θα παρασυρθούν και θα προχωρήσουν σε αιτήσεις ελπίζοντας σε κάτι περισσότερο από μια δίμηνη σύμβαση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΤ οφείλει να επισημάνει τους σοβαρότατους κινδύνους που η επιλογή αυτή δημιουργεί για τους ίδιους:
α. Το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε εργαζομένου που απολύεται παράνομα είναι να διεκδικήσει δικαστικά την επαναπρόσληψή του και τους μισθούς υπερημερίας. Όσοι προχωρήσουν σε αιτήσεις και ακόμη περισσότερο όσοι υπογράψουν τη δίμηνη σύμβαση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια ως πειστήρια της αποδοχής από πλευράς τους της βλαπτικής μεταβολής της σύμβασης τους από αορίστου χρόνου σε δίμηνη. Ακόμη και οι δικηγόροι που πρόβαλαν την άποψη ότι πρέπει να γίνουν αιτήσεις, τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν στους πελάτες τους να υπογράψουν συμβάσεις αν δεν διατυπωθεί εγγράφως στη σύμβαση ή στη συνοδευτική υπεύθυνη δήλωση έγγραφη επιφύλαξη του εργαζομένου της ΕΡΤ. Αναμένουμε να δούμε αν οι δικηγόροι αυτοί θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους ή αν θα οδηγήσουν τους πελάτες τους ως πρόβατα επί σφαγήν.
β. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η δίμηνη σύμβαση δεν μπορεί να ανανεωθεί πριν περάσει ένα δωδεκάμηνο. Συνεπώς, το αντάλλαγμα για την ουσιαστική απεμπόληση του θεμελιώδους δικαιώματος των εργαζομένων θα  είναι δύο μισθοί. Οι «υποσχέσεις» για νομοθετική ρύθμιση στο τέλος του διμήνου δείχνουν το εκβιαστικό περιβάλλον εργασίας  που θα τους επιβληθεί.
γ. Οι υποσχέσεις «εξασφάλισης» όσων υπογράψουν, είναι σκόπιμη παραπλάνηση για να πετύχουν τη νομιμοποίηση της ΔΤ και μετά να πετάξουν στο δρόμο χωρίς κανένα δικαίωμα αυτούς που παρασύρθηκαν. Η ασάφεια ως προς το χρόνο δημιουργίας της ΝΕΡΙΤ αλλά και της δομής της αποκρύπτει σκοπίμως το γεγονός ότι οι δύο χιλιάδες απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ που προσέφερε ως ανθρωποθυσία στην τρόϊκα η συγκυβέρνηση, θα ισχύουν και για τη ΝΕΡΙΤ που δεν πρόκειται να έχει περισσότερες από 650 συμβάσεις αορίστου χρόνου.
δ. Η σκόπιμη αδιαφάνεια στην αξιολόγηση και στις διαδικασίες της προκήρυξης (μη δημοσίευση του κειμένου της σύμβασης και της υπεύθυνης δήλωσης, μη δυνατότητα ενστάσεων),   η απόκρυψη της «επιτροπής αξιολόγησης» των αιτήσεων (από «ομάδα» του Μάναλη), η διαρροή (χωρίς να διαψευσθεί) ότι την ομάδα αυτή αποτελούν «άνθρωποι της ΕΡΤ» έμπιστοι του Σαμαρά και των υπογείων του Μαξίμου, σεσημασμένοι για τους εργαζόμενους, δείχνει ότι το πάνω χέρι στην υπόθεση της ΕΡΤ εξακολουθεί να έχει η ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου και ότι η ομάδα Καψή – ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιείται με τη θέλησή της για να βρει τρόπους νομιμοποίησης των σχεδιασμών της πρώτης με αντάλλαγμα κάποια πόστα στον άθλιο μηχανισμό. Ότι έκαναν πάντα δηλαδή.

Ότι κι αν σχεδιάζουν δεν έχει κανένα μέλλον. Σύντομα αυτή η κυβέρνηση της καταστροφής της πατρίδας μας θα ανατραπεί  και θα αρχίσει η ανοικοδόμηση της χώρας.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε το ψήφισμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ.


                                                                    
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

13 Ιουλίου 2013

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ που αντιστάθηκαν στην εγκληματική, πραξικοπηματική, αντισυνταγματική, παράνομη και σκοταδιστική ενέργεια της κυβέρνησης να ρίξει μαύρο στις δημόσιες συχνότητες.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, με την απόφασή τους να την κρατήσουν ανοιχτή, εφάρμοσαν στην πράξη το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος, διέσωσαν τη χαμένη τιμή της δημοκρατίας, έγιναν σύμβολο της αντίστασης απέναντι  στην καταστροφή του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού κράτους και συγκέντρωσαν την συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, της διεθνούς και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και θα  συνεχίζει να στηρίζει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ με τη βεβαιότητα ότι ο αγώνας τους που συνεχίζεται για περισσότερες από 30 ημέρες  θα είναι νικηφόρος.
Εν τούτοις, δεν θα πρέπει οι συντελεστές του εγκλήματος να νομίζουν ότι οι πράξεις τους θα παραμείνουν ατιμώρητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση:

1.       Οι δημόσιες συχνότητες, αυτός ο σπάνιος δημόσιος πλούτος, του οποίου το πλιάτσικο ξεκίνησε μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ με την παράνομη παράδοσή του σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα επιστραφεί εκεί που ανήκει, στο ελληνικό δημόσιο, με ακύρωση όλων των παράνομων πράξεων παραχώρησης που έχουν γίνει ή που θα μεθοδευτούν.
2.       Θα αποκατασταθεί η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ιδιαιτέρως στον τηλεοπτικό χώρο με κανόνες αδειοδότησης που θα ματαιώσουν τον έλεγχο του περιεχομένου της τηλεόρασης από τους γνωστούς μεγαλοκαναλάρχες. 
3.       Πέραν των πολιτικών ευθυνών που θα αποδοθούν από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, δεν θα πρέπει να νομίζει κανείς ότι θα γλυτώσει και από τις ποινικές ευθύνες, που απορρέουν από την τεράστια  ζημιά που υπέστη το δημόσιο συμφέρον από την απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται όχι μόνον εκείνοι που πήραν τις πολιτικές αποφάσεις αλλά και οι ποικίλοι «υπηρεσιακοί παράγοντες» και «ειδικοί διαχειριστές» της υπόθεσης που ως εκτελεστικά όργανα των πρώτων έβαλαν την υπογραφή τους σε πράξεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αδιαφανών διαδικασιών παράδοσης δημοσίου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα.

4.       Θα αποκατασταθεί η νομιμότητα στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση καθώς και όλα τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ, που εργάζονταν σ’ αυτήν πριν το κλείσιμο του δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου