Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Σόνια Χαϊμαντά: «Έγινε σπέκουλα πάνω στη δημόσια συχνότητα»


Η Σόνια Χαϊμαντά στο http://www.tvxs.gr : Μεγάλη πολιτική ευθύνη η πώληση σε ιδιώτη • Πρέπει να μάθουμε ποιος είναι ο αγοραστής • Ασυνεπές προς την πολιτική του κατεύθυνση


Μετά την ανακοίνωση του ΚΚΕ ότι προχώρησε στην πώληση του 902 έχει ξεκινήσει ένας έντονος διάλογος αναφορικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά κυρίως για το γεγονός ότι ο σταθμός κατέληξε σε επιχειρηματικά χέρια. Πόλεμος ξέσπασε και εντός των τειχών της Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο μέσω της «Αυγής» για «902… δεξιά στα FM» και το ΚΚΕ να μιλά για «αντιΚΚΕ αποστολές». Η δημοσιογράφος Σόνια Χαϊμαντά μιλώντας στο tvxs.gr αναφέρει ότι η ουσία του ζητήματος είναι διττή και αναλύεται αφενός στην πώληση αυτή καθαυτή των κομματικών μέσων σε ιδιώτη και αφετέρου στον αγοραστή. Παράλληλα μιλά για πιθανό παιχνίδι του κόμματος και για σπέκουλα πάνω στην δημόσια συχνότητα. Σχολιάζει, δε, πως ήταν λάθος του Περισσού να αρνηθεί την πρόταση να περάσει ο 902 στο σύνολο της Αριστεράς. Του Νίκου Μίχου
 

Γιατί επέλεξε το ΚΚΕ να πουλήσει τον 902 τώρα;
Η είδηση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Πριν από 4 μήνες περίπου γράφαμε ότι συγκεκριμένα πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου ήταν σε επαφές με υψηλά στελέχη της ηγεσίας του ΚΚΕ. Γνωρίζαμε δηλαδή ότι το κόμμα δεν είχε την δυνατότητα να συντηρεί το μέσο.
Επίσης, όταν το 902 είχε αναστείλει την λειτουργία του, το ΕΣΡ επρόκειτο να συζητήσει την ανάκληση της άδειάς του. Τότε με την μέθοδο της νεκρανάστασης το ΚΚΕ ξαναζωντάνεψε το κανάλι αγοράζοντας πολύ φτηνά παλιές ταινίες του Ανατολικού Μπλόκ.
Το ΚΚΕ, όμως, είναι υπόλογο σε πολύ συγκεκριμένα θέματα:
Πως είναι δυνατό ενώ έχει εκφέρει πολιτικό λόγο προς την αντίθετη κατεύθυνση να πουλάει σε ιδιώτη ένα δημόσιο αγαθό που κατά παραχώρηση έχει – την συχνότητα;
Πως κεφαλαιοποιεί την δημόσια συχνότητα;
Αν ήθελε να μείνει πιστό στον άξονά του θα έπρεπε να την επιστρέψει στον ελληνικό λαό.
Η διαχείριση των κομματικών μέσων είναι ίσως ο μόνος τομέας στον οποίο το ΚΚΕ – ιστορικό κόμμα με συνέπεια – έχει φανεί ασυνεπές. Τόσο στην περίπτωση της Τυποεκδοτικής, που όταν απεργούν όλοι αυτοί δουλεύουν, όπως και στην τρέχουσα περίπτωση, που χρησιμοποιεί τον νόμο Στουρνάρα και σπάει την εταιρία σε καλή και κακή για να μπορέσει να την πουλήσει. Είμαι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιη ότι εάν είχε κάνει το ίδιο ο Ψυχάρης, ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης ή ο Κυριακού θα τους είχε καταγγείλει. Τώρα το κάνει για να μπορέσει να απολύσει περισσότερους εργαζόμενους από όσους επιτρέπει το εργατικό δίκαιο.
Και επιπλέον μιλάμε για μια τιμή της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι ο 902 έχει μηχανήματα, υποδομές, ψηφιακό εξοπλισμό τόσο υψηλής αξίας. Διαφορετικά δεν θα είχε την τόσο κακή ποιότητα ήχου και εικόνας που βλέπαμε. Είναι προφανές ότι έγινε σπέκουλα πάνω στην δημόσια συχνότητα. Μάθαμε λοιπόν ποιό είναι το αντίτιμο της πώλησης χωρίς ποτέ να είμαστε σε θέση να ξέρουμε το πραγματικό και ακριβές ποσό.
Ίσως το ΚΚΕ να έχει παίξει και ένα πολιτικό παιχνίδι. Να έχει ανταλλάξει τον 902 με κάτι άλλο πέραν των χρημάτων. Είναι έξυπνοι παίκτες και το έχουν δείξει και στο παρελθόν. Εάν δηλαδή δεν έχουν κάνει παράλληλη συμφωνία και έχουν πουλήσει τα πάντα για 4 εκατομμύρια ευρώ, που απλά θα κλείσουν κάποιες τρύπες, τότε θα μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση.
Ποιός αγόρασε τον 902;
Αυτό είναι μια ακόμη μεγάλη πολιτική ευθύνη: Σε ποιόν πούλησε; Όταν ένα κόμμα ιστορικό και τόσο σοβαρό δίνει για υιοθεσία ένα από τα παιδιά του – και μάλιστα αυτό που δίνει την φωνή του – σε έναν οποιονδήποτε «μπαμπά» για να το μεγαλώσει, θα έπρεπε να βασανιστεί πολύ με το ποιόν του επιχειρηματία.
Δεν νοείται να έρχεται σε ρήξη με την ιστορία του καπιταλισμού και μετά να χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους. Πρέπει να μας πει που πούλησε. Το οφείλει στον Έλληνα φορολογούμενο, στον Έλληνα πολίτη και στον δικό του ψηφοφόρο. Έχει σημασία να ξέρουμε ποιός αγόρασε.

Σίγουρα δεν είναι κάποιος που ενδιαφέρεται για την πολιτική αφετηρία του ΚΚΕ. Είναι κάποιος που πήρε για ένα κομμάτι ψωμί τα μηχανήματα του ΚΚΕ για να τα μετατρέψει σε ένα φερέφωνο της επικρατούσας κουλτούρας – της μνημονιακής κουλτούρας.
Πρέπει να μάθουμε ποιος είναι. Γιατί δεν είναι ο κ. Βρυώνης. Ο κ. Βρυώνης το διέψευσε. Εξάλλου ο ίδιος έχει στην ιδιοκτησία του το EXTRA3 και το ZOOM. Βάσει του νόμου για την συγκέντρωση δεν θα μπορούσε να αγοράσει κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς πρώτα να πουλήσει κάποιο από αυτά. Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα επιχειρηματιών που μπορεί να αγόρασαν.
Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, βέβαια, ότι πριν την κρίση η διαφημιστική δαπάνη ανερχόταν σε 2 δις ευρώ. Τώρα μετά βίας φτάνει τα 400 εκατομμύρια. Πλέον προσπαθούν να μοιραστούν μια καμένη και κομμένη πίτα το MEGA, που είναι υπερχρεωμένο, οΑΝΤ1, που αγοράζει όλα τα ψυχαγωγικά προγράμματα του MEGA, το ALPHA, που ανασυντάσσεται, το ΣΤΑΡ, που στηρίζεται με τα χρήματα της οικογένειας Βαρδινογιάννη και έχει υποδεχθεί για σχολιαστή τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου έχοντας κλείσει συμφωνία με το enikos.gr, και τον ΣΚΑΙ, που υποδέχεται μετά από χρόνια ξανά τον κ. Σταμάτη Μαλέλη για να φτιάξει εκ νέου το δικό του οικοδόμημα. Δεν εξαιρούνται το ΖΟΟΜ και το EXTRA3 και 2 συνδρομητικά κανάλια. Έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύρια τηλεθεατές συνδρομητικής, ένα συνολικό κοινό των 10.000.000 και πάρα πολλά κανάλια. Έχουμε υψηλό δανεισμό, τεράστια χρέη, μεγάλο δείκτη ανεργίας, τα κανάλια λειτουργούν με τις φίρμες, κόσμος δεν δουλεύει στα ρεπορτάζ αλλά απολύεται.
Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε θεατούς παίκτες. Είτε ο αγοραστής είναι ο Βρυώνης και κάποιος του εξασφάλισε την πρόσβαση, είτε είναι κυπριακά κεφάλαια όπως λένε, είτε είναι κάποιος εφοπλιστής ο οποίος λειτουργεί ως “βιτρίνα”, είτε είναι γνωστή οικογένεια που έχει ήδη δυο κανάλια, πρέπει να το γνωρίζουμε.
Το ΕΣΡ έχει γνώση της αγοραπωλησίας;
Η πώληση του 902 TV και του 902 FM, δηλαδή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ραδιοτηλεοπτικής Α.Ε., δεν έχει κοινοποιηθεί στο ΕΣΡ μέχρι στιγμής γιατί υπάρχει από τον νόμο ένα περιθώριο 45 ημερών για να γίνει αυτό.
Σίγουρα η πώληση θα εγκριθεί από το ΕΣΡ και αυτό κατά την γνώμη μου θα είναι καθαρά τυπικό. Το Συμβούλιο δεν έχει δώσει σημάδια μεγάλης σπουδής και ενδιαφέροντος για το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Αντιθέτως, πολύ γρήγορα εγκρίνει μεταβιβάσεις.
Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις;
Οι πολιτικές επιπτώσεις θα φανούν στους ψηφοφόρους, που είναι σκληροπυρηνικοί και συσπειρωμένοι. Θα αντιδράσουν στην είδηση του προσώπου που αγόρασε το κομματικό κανάλι.
Όσον αφορά, βέβαια, την απήχηση των κομματικών μέσων, αυτά είχαν πολύ μικρότερο κοινό από το σύνολο των ψηφοφόρων. Ήταν πολύ «πεσμένα» και πολλοί δεν ταυτίζονταν με το κανάλι. Πολλοί που ψηφίζουν συντηρητικά έβλεπαν 902 για τις ταινίες και για το τηλεμάρκτετινγκ. Το ΚΚΕ δεν τα είχε αξιοποιήσει πολιτικά για αλίευση ψηφοφόρων. Δεν μπορούσαν να επενδύσουν σε αυτά από ότι φαίνεται.
Παρόλα αυτά δεν θα μείνουν αποκλεισμένοι. Βλέπουμε ότι ο Θύμιος Καλαμούκης, που κάνει την Ελληνοφρένεια, έχει εκπομπή στον Real FM. H Λιάνα Κανέλη επίσης. Τώρα εάν δούμε ξαφνικά τα μέλη τους να εμφανίζονται όλο και περισσότερο θα καταλάβουμε ότι έχει γίνει και άλλη συμφωνία πέραν της χρηματικής!
Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι έχει υπάρξει πρόταση από σοβαρά μέλη και δημοσιογράφους της Αριστεράς να δοθεί ο 902 σε όλη την Αριστερά προς αυτοδιαχείριση – μια πρακτική που συμβαίνει συχνά στις μέρες μας και λειτουργεί καλά, με παραδείγματα όπως το ραδιόφωνο του Flash και η Εφημερίδα των Συντακτών.
Πολλοί λοιπόν μιλάνε για τραγικό σφάλμα του ΚΚΕ που αρνήθηκε αυτή την πρόταση. Στα social media έχουν επαναφέρει το ζήτημα. Θα μπορούσε κατά την γνώμη μου να τα είχε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα ενημέρωσης αφού δεν τα βρίσκουν στον συνδικαλισμό. Δεν ήταν ανάγκη να λένε τις ίδιες απόψεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Θα μπορούσαν να έχει ο καθένας την δικιά του εκπομπή. Έτσι θα είχε μπει ξανά και δυναμικά στο παιχνίδι το ΚΚΕ.

3 σχόλια:

  1. του Λάμπρου Κουρλού, τεχνικού, εργαζόμενου του «902»

    Σε ποιον ανήκει ο «902»;

    Πρωτίστως δεν ανήκει στους «ηθικούς» μετρ της αποχαύνωσης του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ. Δεν ανήκει ούτε στην «Αυγή» και τους εξπέρ στην ανάσχεση της ριζοσπαστικοποίησης του λαϊκού κινήματος δημοσιογράφους της. Ούτε επίσης στον αριστερό Παπαδημούλη και τον αριστερόφρονα Λαφαζάνη για να τους απολογηθούμε. Δεν ανήκει δηλαδή σε κανέναν από τους αποστάτες της ταξικής πάλης και θιασώτες της ταξικής συναδέλφωσης. Ούτε και σε εκείνους που προς το παρόν μπορούν ύπουλα να αλλοτριώνουν την ακαλλιέργητη ακόμη ταξική συνείδηση των εργαζομένων.

    Για όλους τους παραπάνω, ο «902» ανήκει -δυστυχώς γι’ αυτούς- στο ΚΚΕ, τα χιλιάδες μέλη του και τους μυριάδες οπαδούς του. Ανήκει στους αδάμαστους της ταξικής πάλης και τους ορκισμένους εχθρούς της «κοινωνικής συνοχής». Στους ασυμβίβαστους των μπουντρουμιών της 4ης Αυγούστου. Στους μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της Εθνικής Αντίστασης. Στους ανίκητους πολεμιστές του ΔΣΕ στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Στους αλύγιστους της Μακρονήσου και των υπόλοιπων κολαστήριων της αστικής δικτατορίας. Σε όλους όσους συντρόφευσαν αγόγγυστα το ΚΚΕ στην αιματοβαμμένη αταλάντευτη πορεία του.

    Το ΚΚΕ λογοδοτεί μόνο σε αυτούς, στην εργατική τάξη, δηλαδή στον κύριο αιμοδότη και συνοδοιπόρο του στην εκατοντάχρονη ιστορία του. Στην εργατική τάξη που δεν έχει εκπληρώσει ακόμα τον ιστορικό της ρόλο και με το συνειδητό πρωτοπόρο τμήμα της τάξης, το ΚΚΕ, να προσπεράσει δεξιούς και αριστερούς, μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, να υψώσει το ταξικό της μένος ίσαμε το Γράμμο και το Βίτσι και να γράψει στη σημαία της «ο καθένας σύμφωνα με τις ικανότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».

    Εμπρός λαέ, χίλια χρόνια ΚΚΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (σε 2 μέρη λόγω χώρου)
    Α μέρος
    του Πέτρου Πουντίδη (Τοτέμ), παραγωγού της εκπομπής του 902 «Κακά Μαντάτα»

    «Για αυτό φωνάξτε, πέστε της παρακμής
    πως πίσω μείναμε εμείς...»

    Το άκρον άωτον της ξεφτίλας είναι να μην έχεις στηρίξει ποτέ οικονομικά το ΚΚΕ, να μην έχεις υποστηρίξει πολιτικά το ΚΚΕ, να έκανες πάντα κριτική στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902» «γιατί φορούσαν κομματικές παρωπίδες», να έκραζες μια ζωή τους εργαζόμενους του «902» γιατί «τους νοιάζει μόνο να καλύπτουν και να ενημερώνουν για τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ», να έβριζες μια ζωή το ΚΚΕ «γιατί είναι παλαιολιθικό/σταλινικό/οπισθοδρομικό/απολυταρχικό/γενικώς-κακό-και-μύριζε-άσχημα», κλπ κλπ κλπ. Και μετά να καμώνεσαι τον υπερασπιστή του και των ανθρώπων του.

    Αλλά πως να περιμένεις τσίπα από ταξικά ανάπηρους πολιτικούς ιπποπόταμους. Είναι σαν να περιμένεις τα σαλιγκάρια να μείνουν στο καβούκι τους μετά από τη βροχή. Όχι, δεν μπορούν. Γλιστράει η κρίση.

    Λοιπόν, ξεφτίλες, το ΚΚΕ ήταν αυτό που κρατούσε τον 902 ανοιχτό ενάντια στις πολυετείς προσπάθειές σας να τον κλείσετε, όλων εσάς που τώρα μας προγκάτε ότι θέλετε να τον σώσετε. Εδώ δεν μπορείτε να σώσετε ούτε τα προσχήματα. Θα σώσετε κάτι που μισούσατε τόσα πολλά χρόνια; Θα σώσετε κάτι που εκπαιδεύσατε και άλλους να το μισούν, μαζί σας ή ξεχωριστά από εσάς; Όχι, ξεφτίλες, δεν θα το κάνετε. Όχι γιατί δεν μπορείτε, αλλά γιατί δεν θέλετε. Εξυπηρετείτε ορισμένα συμφέροντα. Ορισμένα και καθορισμένα.

    Αν δεν εξυπηρετούσατε αυτά τα συμφέροντα, οι δικοί σας ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ή τέλος πάντων αυτοί που πρόσκεινται σε εσάς, θα ήταν ταξικά προσανατολισμένα, εργατικά ραδιόφωνα και κανάλια. Θα είχατε κάνει το «Κόκκινο» ή το «trollradio.gr» ή το «Εν Λευκώ» ή το «ποιο-στο-διάλο-περνιέται-για-αριστερό» τη φωνή των εργατών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών, των μικρών-συνοικιακών-επαγγελματιών, τη φωνή της εργατικής τάξης. Δεν είναι ότι δεν μπορούσατε τόσα χρόνια. ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. B Μερος
    Το ΚΚΕ ήθελε και το έκανε, και το έκανε όσο μπορούσαμε εμείς, τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος να συντηρήσουμε αυτό το εγχείρημα. Γιατί οι εργαζόμενοι του «902» δεν είχανε «αφεντικό». Δεν είχανε «εργοδότη». Είχανε μόνο μια αποστολή. Πληρώνονταν από το Κόμμα, αλλά αυτοί οι ελάχιστοι που είδανε το Κόμμα σαν «αφεντικό» και δεν ξέρανε πού δουλεύανε, και δεν ξέρανε τι τους γίνεται. Εγώ είμαι το ΚΚΕ, ο αδερφός μου που θαλασσοπνίγεται 6 μήνες απλήρωτος, ο πατέρας μου που έκανε μεροκάματο μετά από 8 μήνες και δεν έχει βγάλει τη φόρμα της δουλειάς 3 μέρες για να μην του χαθεί η αίσθηση, ο μπογιατζής που μετά από 3 χρόνια βρήκε 2 βδομάδες δουλειά και το 1 από τα 10 μεροκάματα το έδωσε κόκκινο, ο ηχολήπτης που σκεφτότανε σοβαρά αν αξίζει να μην πιει καφέ και να ρισκάρει να τον πάρει ο ύπνος στην κονσόλα για να δώσει το 2ευρω οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα, ο συνεργιατζής που σου άλλαξε δίσκο πλατό και σου ζήτησε μόνο τα υλικά του και σου είπε να κόψεις και 40 ευρώ κουπόνια. Εμείς είμαστε το ΚΚΕ.

    Εμείς θέλαμε να έχουμε εργατικό, ταξικά προσανατολισμένο ραδιόφωνο και τηλεόραση. Και τα κρατήσαμε ανοιχτά όσο μπορούσαμε, μέσα από αντίξοες συνθήκες, μέσα από ανεργία και φτώχεια, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Δεν πουλιέται ο «902». Οι ζωές μας κλείνουν. Τα τομάρια μας πουλιούνται. Μας κάνουν έξωση για 870 ευρώ στη ΔΕΗ. Μας βγάζουν τα σπίτια σε πλειστηριασμό για 1.630 ευρώ στην εφορία. Εγώ προσωπικά δεν έχω ρεύμα από πέρυσι το Φλεβάρη, αλλά προς το Κόμμα είμαι οικονομικά τακτοποιημένος. Και μη σώσω να έχω ρεύμα ποτέ. Για να μπορεί το Κόμμα να στέκεται στα πόδια του. Ένα πιάτο φαΐ θα βρω να το φάω. Θα λυγίσω μπροστά στις δυσκολίες, και θα κάνω και πίσω βήματα, αλλά «ξέρω και το στόχο μου και το σκοπό μου», που λέει και το τραγούδι.

    Λίγο πρόλαβα και τον «έζησα» τον «902», με τα «Κακά Μαντάτα» της Κυριακές τα απογέματα, αλλά αυτό το λίγο που έζησα δεν χάνεται με μια «πώληση». Ο «902» δεν ήταν ραδιοτηλεοπτικό μέσο. Δεν ήταν συχνότητα. Όπως και το ΚΚΕ δεν είναι πολιτικός σχηματισμός που κατεβαίνει στις εκλογές. Δεν ξέρω πώς, δεν ξέρω πότε, αλλά αυτό το πράγμα θα συνεχίσω να το ζω. Και δεν λέω ότι θα είμαι εγώ στο μικρόφωνο και ότι εσείς θα με ακούτε. Νοστράδαμος δεν είμαι, άσε που νομίζω ότι και οι Νοστράδαμοι της ιστορίας ήταν όλοι τσαρλατάνοι. Δεν προφητεύω και δεν ευχολογώ τίποτα, για επαναλειτουργίες και λοιπές φανφάρες. Αλλά θα συνεχίσω να τον ζω τον «902» μας. Στους χώρους δουλειάς, στις πύλες, στη συνοικία, στη γειτονιά, στις κινητοποιήσεις, στις απεργίες, στους καταπέλτες, στα συνδικάτα, στο βουνό όταν θα ωριμάσουν επιτέλους οι συνθήκες και ξεκινήσει η επανάσταση. Πρέπει να συνεχίσουμε να τον ζούμε τον «902».

    Γιατί ο «902» είμαστε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή