Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Με Μεγάλη Έκπληξη Θλίψη και Οργή Διάβασα Αργά το Βράδυ της Δευτέρας, Λίγο πριν Από τα Μεσάνυχτα, Κείμενο που Υπογράφουν 77 Συνάδελφοι Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, μέλη της ΕΣΗΕΑ, εργαζόμενοι στην Αθήνα, 49 Συνάδελφοι Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, μέλη των Κατά Τόπους Επαγγελματικών Ενώσεων, εργαζόμενοι στην Περιφέρεια της Χώρας, και μία Συνάδελφος Ανταποκρίτρια σε Χώρα του Εξωτερικού.
Με Ψέματα, Ανακρίβειες, Υποκειμενικές Προσωπικές Εκτιμήσεις και Ανοίκειες Εκφράσεις οι Ανωτέρω Συνάδελφοι Επιχειρούν να Δημιουργήσουν Κλίμα Απαξίωσης των Απεργιακών Κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ που όπως Είναι Γνωστό στην Παρούσα, πιθανότατα τελική Φάση τους, Έχουν Κύριο, αν Όχι Αποκλειστικό Αίτημα την Ταχεία Ρύθμιση του Ζητήματος των Συμβασιούχων Συναδέλφων. Περισσεύουν λοιπόν οι Χαρακτηρισμοί περί «Επαναστατικής Γυμναστικής» όταν Όλοι Ξέρουμε ότι Απεργούμε με Πολύ Συγκεκριμένο Αίτημα και με Χρονικό Ορίζονται την Υπογραφή μιας ΚΥΑ.
Με Ποιο Δικαίωμα και με ποια Συνδικαλιστική Λογική Εγκαλείται το Σωματείο (η ΕΣΗΕΑ) για Απεργιακές Κινητοποιήσεις που έχει Αποφασίσει κατόπιν Απόφασης-Εισήγησης των Εργαζομένων στην ΕΡΤ μελών της, από Συναδέλφους Δημοσιογράφους ΜΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ, οι οποίοι Μάλιστα Φέρονται να Έχουν και Άποψη για τη Κύρος την Αξιοπιστία και τη Σοβαρότητα Διαδικασιών (Γενικές Συνελεύσεις Δημοσιογράφων ΕΡΤ ) στις Οποίες ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ; Με Ποια Λογική Παρεμβαίνουν στη Λειτουργία Σωματείου Πέρα και Έξω Από την Περιοχή Εργασίας τους; Στο Κάτω - Κάτω της Γραφής οι Αποφάσεις των τοπικών Ενώσεων να μην Απεργούν από τα μέσα του Δεκέμβρη, δεν Αντιμετωπίστηκαν Από όλους με Σεβασμό, Ακόμη και από την Ομοσπονδία τον Αγώνα της Οποίας Δυσκόλεψαν; ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ.
Όσο για τα περί Πελώριας Κρίσης και Αποξένωσης από τους Πελάτες-Συνδρομητές-Πολίτες-Τηλεθεατές-Ακροατές, Είναι Επιχειρήματα που δεν Αντέχουν σε σοβαρή κριτική: στην Άκρη τους δεν Υπάρχει παρά η De Facto κατάργηση του Δικαιώματος της Απεργίας. Ή Μήπως Προτείνετε και De Jure, να τελειώνουμε μια και καλή;.
Αν Κάποιοι δεν Αντέχουν την Πολλή Δημοκρατία (και προφανώς Είναι η Πλειοψηφία των 77 Συναδέλφων που υπογράφουν και οι οποίοι εργάζονται στην Αθήνα), ας προτείνουν ένα Εναλλακτικό Μοντέλο Λήψης Αποφάσεων. Αν δεν τους Αρέσει να Αποφασίζουν οι «Λιγοστοί Παρευρισκόμενοι» που στη Συντριπτική Πλειοψηφία των Συνελεύσεων Είναι τουλάχιστον 100 και όχι 50 όπως ψευδώς Αναφέρουν, ας Ζητήσουν Ένα Διαφορετικό Μοντέλο Λήψης Απόφασης. Αδυνατώ όμως να καταλάβω τι Ακριβώς Προτείνουν οι Συνάδελφοι και σε ποιόν Απευθύνονται: Προτείνουν να Σταματήσουμε τις «Πολύωρες και Κουραστικές» Γενικές Συνελεύσεις, την Μεγαλύτερη Κατάκτηση Αυτού του Αγώνα; Προτείνουν να Καταργήσουμε το Ίδιο μας το Σωματείο και να Αυτονομηθούμε με ένα «βολικό» Επιχειρησιακό; Ας το Πουν Ανοιχτά.
Υπάρχει όμως Κάτι στο Κείμενο των 49+77+1 που με Βρίσκει Απόλυτα Σύμφωνο: «Ιδιοκτήτες της ΕΡΤ Είναι οι Φορολογούμενοι Πολίτες, Ο τόπος δεν έχει ανάγκη μια ΕΡΤ κρατικό κομματικό μαγαζί των εκάστοτε κυβερνώντων αλλά ούτε και μια ΕΡΤ «ιδιωτική επιχείρηση» των εργαζομένων σε αυτήν.». Να το Προχωρήσουμε Λιγάκι Αγαπητοί Συνάδελφοι: ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΡΤ - ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΤΟΠΟΣ. ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΡΤ ΠΟΥ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ. ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΡΤ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΣΟΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.
Α, ναι Για τους Συμβασιούχους Απεργούμε τις Μέρες Αυτές. Το Αναφέρω Ακόμη μια Φορά Μήπως και Γίνει Αντιληπτό.
Όσο για το Υποτιθέμενο Αντικείμενο της Διαμαρτυρίας Είναι πια Εκτός .Αντικειμένου μια που Αύριο θα Είμαστε Όλοι στις Θέσεις μας για να Εργαστούμε. Κανονικά. Ή Μήπως Στόχος των 49+77+1 είναι Πιθανές Μελλοντικές Κινητοποιήσεις; Ξέρουν Κάτι οι Συνάδελφοι που Εμείς οι Υπόλοιποι Ηλίθιοι Απλώς Υποψιαζόμαστε;
Συνάδελφοι,
Κανείς Δεν Έχει Κανενός Είδους Επαναστατικό Πυρετό.
Κανείς Δεν Έχει Φετίχ τις Κινητοποιήσεις.
Κανείς δεν Χαίρεται με την Κατάσταση που Επικρατεί, και Κανείς Από Εμάς δεν Θέλει Κλειστή την ΕΡΤ.
Η Απεργία Δεν Είναι Ποτέ Μονόδρομος. Όμως, Μονόδρομος Είναι η Δημοκρατία και ο Σεβασμός στη Θέληση των Πολλών, όπως Εκφράζεται Μέσα Από τις Συνελεύσεις μας. Σταματήστε την Προσβολή στον Κορυφαίο Θεσμό Δημοκρατίας, και αντί να τον Υπονομεύετε Προτείνετε Ιδέες, και Σκέψεις για να Γίνει Ακόμη πιο Λειτουργικός, Ακόμη πιο Αντιπροσωπευτικός. Ιδέες που Γρήγορα ίσως Χρειαστεί να μπουν σε Εφαρμογή καθώς οι Κοινοί μας Αγώνες μας Φαίνεται πως Δυστυχώς Δεν τελειώνουν Εδώ.

ΚΑΡΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΝΕΤ )

4 σχόλια:

  1. Οι συνάδελφοι της Περιφέρειας δεν κουράστηκαν αγαπητέ συνάδελφε. Σήκωσαν ψηλά την σημαία των κινητοποιήσεων όλα αυτό το διάστημα,(πιο ψηλά ίσως και από ορισμένους) και συμμετείχαν ενεργά σε αυτές, παρά το γεγονός, ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ, ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ και ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΛΕΣΤΗΚΑΝ να συναποφασίσουν ισότιμα με τους υπολοίπους σε συνελεύσεις της ΕΡΤ, η οποία τυγχάνει να έχει έδρα την Αθήνα. Είναι τουλάχιστον ΑΝΑΛΗΘΕΣ, αν όχι ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ, ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου οι συνάδελφοι της Περιφέρειας δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Σας παραπέμπω στις σχετικές ιστοσελίδες των κατά τόπους Ενώσεων. Επειδή υπάρχουν και άλλοι που οργίζονται, αναρωτιέμαι αν μόνο οι συνάδελφοι που ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ έχουν δικαίωμα λόγου και το αποκλειστικό δικαίωμα στην λήψη αποφάσεων σχετικά με την ΕΡΤ. Στην Περιφέρεια δεν υπάρχουν συμβασιούχοι,δεν υπάρχουν συνάδελφοι που τους θίγουν τα οικονομικά μέτρα, το μισθολόγιο και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις ? Σκέφτηκε μήπως κανείς, ότι μπορεί να υπάρχουν φωνές στην Περιφέρεια που επιθυμούν την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με την σημερινή τους μορφή και άλλες που θα επιθυμούσαν μια διαφορετική δραστηριοποίηση ? Αφουγκράστηκε κανείς στις συνελεύσεις των "σοφών" του κέντρου, τις ακόμη πιο ριζοσπαστικές προτάσεις κινητοποιήσεων, που εκφράστηκαν κατά καιρούς και απο την Περιφέρεια ? Αυτό δεν είναι έκφραση απόψεων σε μια Δημοκρατία ? Μια Δημοκρατία όμως που δεν ακούει την άποψη όλων των μελών της ? Η λογική των διαχωρισμών σε ¨εμείς¨ και ¨εσείς¨" το μόνο που κατόρθωσε μέχρι σήμερα, είναι να διασπά το αρραγές αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων. Δεν υπάρχουν συνάδελφε, στον κοινό μας αγώνα με τις κοινές μας διεκδικήσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟΙ" ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ στην ΕΡΤ. Υπάρχουν σίγουρα διαφορετικές οπτικές που οφείλουμε να σεβαστούμε. Υπό αυτή την έννοια, κανείς στην περιφέρεια (οι 44) δεν συγκρότησε απεργοσπαστικό μηχανισμό (που αφήνεται να εννοηθεί), με συναδέλφους να εγκαταλείπουν άτακτα την μεγαλύτερη δημοσιογραφική απεργιακή μάχη που δόθηκε ποτέ. Αντιθέτως, αγωνίζονται ενωμένοι με όλους εσάς για τα δίκαια αιτήματα μας, για μια ΕΡΤ ανοιχτή στον πολίτη, μια ΕΡΤ που αποτελεί το αποκούμπι και την φωνή και των τοπικών κοινωνιών, μια ΕΡΤ, που μπορεί και πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής της ενημέρωσης σε όλη την χώρα.
    Όσον αφορά την συμμετοχή στις συνελεύσεις των συναδέλφων της Περιφέρειας, οι προτάσεις έχουν κατατεθεί σε μέλη της συντονιστικής και περιλαμβάνουν ιδέες για την καλύτερη δυνατή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση τους.
    Κώστας Δαβάνης (ΕΡΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι απόψεις των συνελεύσεων των συναδέλφων της Περιφέρειας, πρέπει πρώτα από όλα, να κατατίθενται στις ενώσεις στις οποίες είσαστε μέλη αγαπητέ συνάδελφε, εκτός αν έχετε βάλει πλώρη να τις παρακάμψετε (και την ΠΟΕΣΥ μαζί). Όπου αλλού τις κάντετε γνωστές, είναι μεν βοηθητικό, αλλά λειψό. Αν δεν είστε εσείς οι πρωταγωνιστές στο να λειτουργούν οι ενώσεις σας (αν υπάρχει τέτοιο ζήτημα), τότε δεν μπορεί να σας "λύσει" το πρόβλημα ούτε η Αθήνα, ούτε η αντικαταστατική "ψηφοφορία" με mail. Tα ΔΣ των ενώσεών σας είναι υποχρεωμένα να "φέρνουν" τις αποφάσεις σας στην Αθήνα, αν δεν το έκαναν και ασχολούνταν με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων πχ στη Θεσσαλονίκη, δεν θα το φορτωθούμε στην πλάτη μας οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφε επιβεβαιώνεις απλά τον κανόνα, πως μόνο οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κεντρικά (λόγω και του μεγαλύτερου αριθμού) έχουν δικαίωμα των εισηγήσεων και αποφάσεων για όλους τους υπόλοιπους ανά την Ελλάδα . Οι απόψεις μας, θέλω να γνωρίζεις κατατίθενται ΠΑΝΤΟΤΕ πρώτα στις Ενώσεις μας, στη συνέχεια στην ΠΟΕΣΥ και έπειτα όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο. Από οτι καταλαβαίνω, θεωρείς σκόπιμο να γίνονται περισσότερες από μια συνελεύσεις για τα κοινά θέματα μας, ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο αποκεντρωμένων συνδικαλιστικών λειτουργιών. Άποψη απολύτως σεβαστή. Με αυτόν τον τρόπο, όμως επιτείνουμε απλά την «ζουγκλοποίηση» και την διάσπαση του πλαισίου των διεκδικήσεων μας μεταξύ συναδέλφων με κοινά προβλήματα και διεκδικήσεις. Πως θα σου φαινόταν, μια συνέλευση με καθολική συμμετοχή όλων των συναδέλφων της ΕΡΤ ανά την Ελλάδα και με μια ενιαία εισήγηση προς όλες τις Ενώσεις. Προφανώς όμως θα υπάρχει φόβος, ότι η πολυφωνία μπορεί να μας χαλάσει την πίτα……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αντιθέτως, θα συμφωνούσα αν η απόφαση της συνέλευσης όποια και αν ήταν θα ήταν αυτό που λες πρόταση προς τις ενώσεις και όχι απόπειρα υπερκερασμού τους. Δεν ήσουν μπροστά στη διατύπωση απόψεων για δημιουργία πρωτοβάθμιου σωματείου δημοσιογράφων ΕΡΤ γι αυτό έχεις χάσει το πραγματικό κίνητρο ορισμένων, που δεν είναι η απεργιακή τακτική και η θεμιτή ανταλλαγή απόψεων, αλλά η αλλαγή του συνδικαλιστικού τοπίου, σε κατευθύνσεις που ήδη επιχειρούν σε ΔΟΛ, ΣΚΑΙ και Μπόμπολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή